Motiv napada ljubomora: Crnogorac nožem izbo radnog kolegu iz BiH

J

Državljanin Crne Gore (40) suočit će se s austrijskim sudom zbog ubistva radnog kolege iz Bosne i Hercegovine (40), a njegov advokat priprema nekonvencionalnu obranu tvrdeći da je optuženi djelovao u prekomjernoj samoodbrani.

Navodno je vjerovao da žrtva posjeduje oružje. Naime, prema riječima Andreasa Mauharta, advokata iz Linca, riječ je o pretpostavci da se radilo o samoodbrani jer je njegov klijent je vjerovao da državljanin BiH ima oružje u torbi. Stoga ga je izbo nožem prije nego što je žrtva uspjela da izvadi oružje za koje se sumnjalo.

Podsjetimo, riječ je o zločinu koji je šokirao austrijski gradić Marhtrenk kada je krajem marta došlo do brutalnog ubistva. Naime, Crnogorac je nožem izbo radnog kolegu iz BiH, a pretpostavlja se da je motiv navodna ljubomora.

 


On je, pored ubistva, optužen još i za tešku prinudu i opasne prijetnje.

 

“Nakon što je ubio 40-godišnjka, nazvao je bivšu ženu i rekao joj da, čim izađe iz zatvora, ona je sljedeća. On je već neko vrijeme sumnjao da je supruga, sa kojom je procesu razvoda, u vezi sa žrtvom”, prenijeli su austrijski mediji.

Ono što je istragom utvrđeno jeste da je žrtva izbodena pet puta kuhinjskim nožem oštrice 20 cm. Inače, nakon ubistva priveden je i mladić (19) iz BiH, koji je s njima to jutro zajedno išao na posao, a koji se u prvom momentu tretirao kao saučesnik. Međutim, on je ubrzo oslobođen sumnje jer je navodno bio samo vozač i nije znao namjere Crnogorca (40).


Motiv zločina se pretpostavlja da je bio iz navodne ljubomore. Optužen je i za tešku prinudu i opasne prijetnje, te je, nakon ubistva, kontaktirao bivšu suprugu i prijetio joj.

Istraga je pokazala da je žrtva bila izbodena pet puta kuhinjskim nožem oštrice 20 cm. Optuženi je već bio poznat austrijskim vlastima zbog prethodnog incidenta porodičnog nasilja.