MUP-a USK na sastanku sa Graničnom policijom BiH u vezi problematike ilegalnih izbjeglica!

Rukovodioci Granične policije BiH na čelu s direktorom Zoranom Galićem 23.4.2018. godine sastali su se s predstavnicima: Službe za poslove sa strancima BiH i ministarstava unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačke i Hercegovačno – neretvanske županije, te Unsko – Sanskog kantona u sjedištu Jedinice granične policije Gorica u Grudama.

Učesnici sastanka razmjenili su informacije u vezi problema ilegalnih migracija, kao i drugih nezakonitosti. Razmatrana je mogućnost organiziranja dodatnih mješovitih patrola na pojedinim sektorima uz granicu, formiranja zajedničkih istražnih ili operativnih timova, te pružanja pomoći službenicima GPBiH u skladu s njihovim zahtjevima u pojedinim situacijama.

Predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i Službe iskazali su spremnost za podršku pripadnicima GPBiH u rješavanju zajedničkog problema ilegalnih migracija, te za daljnje unapređenje saradnje. Direktor GPBiH Zoran Galić zahvalio se kolegama na dosadašnjoj saradnji koja je rezultirala činjenicom da su zajednički, uključujući i službenike MUPRS-a, odgovorili na problem povećanog broja ilegalnih migranata na granici BiH.

„Činjenica je da GPBiH nedostaje više od 570 službenika i da smo u prethodnom razdoblju prilično iscrpili svoje ljudske i materijalno-tehničke kapacitete. Dobra saradnja i kordinacija u narednom razdoblju neophodna je i u cilju zajedničkog odgovora na nove izazove s kontinuitetom povećanog broja ilegalnih migranata koji bh. teritorij najčešće pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje EU.“ – istaknuo je na sastanku direktor Galić.

Dodao je da GPBiH može potvrditi kontinuitet porasta broja migranata na granici BiH, s obzirom na činjenicu da je u prva četiri mjeseca 2018. godine otkriveno ili odraćeno više državljana visokog migracijskog rizika nego u kompletnoj 2017. godini, ali da nebi licitirao s brojem ilegalnih migranata u perspektivi, te da svako pominjanje brojki smatra špekulacijom i nezvaničnom informacijom. Uz GPBiH, stanje ilegalnih migracija sa statističkim pokazateljima u područjima pod njihovom nadležnošću prezentirali su i predstavnici MUP-ova i Službe.

Usaglašeno je da će se građanima putem medija redovno dostavljati informacije o problematici, te zajedničkim aktivnostima na njenom rješavanju.

Uz direktora Galića sastanku su iz GPBiH prisustvovali: pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Slobodan Krstić, načelnici: Kabineta direktora Radiša Samardžija, Uprave za administraciju Mustafa Ovčina, Terenskog ureda Sjeverozapad Suad Kasupović, TU Zapad Viktoria Damjanović, pomoćnik načelnika za operacije i organizaciju TU Jug Senad Lizde i komandir JGP Gorica Ivan Mišetić. U Grudama su bili prisutni i šefica Terenskog centra Ljubuški Službe za poslove sa strancima BiH Goranka Tomas, policijski komesar MUP-a Županije Zapadnoheregovačke Milan Galić, načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Branko Drinovac i načelnik Sektora uniformirane policije, po ovlaštenju policijski komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona, Šero Družić.