Musk dobiva konkurenciju i to ozbiljnu: Kinezi žele lansirati roj od 10.000 satelita

a

Kako sada stvari stoje, čini se da Starlink Elona Muska uskoro više neće imati monopol na satelite u Zemljinoj orbiti jer u igru ulazi kineska konkurencija. Naime, Starlink je do aprila 2024. lansirao oko 5.874 satelita, a Muskove ambicije još su veće pa se govori o čak 42.000 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti. Njegov je, kaže, cilj osigurati jeftini internet udaljenim lokacijama širom svijeta.

No, tu sad na scenu stupa i Shanghai Lanjian Hongqing Technology Company, znan i kao Hongqing Technology, firma povezana s privatnim proizvođačem raketa Landspace, i njihova konstelacija Honghu-3. Firma je ovih dana podnijela zahtjev Međunarodnoj uniji za telekomunikacije da im se odobri raspoređivanje ove konstelacije na 160 orbitalnih ravnina.

Zasad se, kako to obično biva s Kinezima, ne zna puno o tome kad bi svih 10.000 satelita trebalo biti postavljeno u orbiti. No, zna se da je Honghu treća velika kineska inicijativa vezana uz postavljanje velikih satelitskih konstelacija u svemir. Prije Honghua postojali su naime i nacionalni plan Guowang i G60 Starlink iza kojega stoji Šangaj.

Šangajski Hongqing Technology poznat je po svojoj tehnologiji propulzijei planira se proširiti novom lokacijom za proizvodnju satelita u gradu Wuxi. Njihov Jinwu-200 kriptonski potisnik uspješno je testiran na satelitu Honghu-2, lansiranom prošlog decembra raketom Landspace Zhuque-2.

Šangaj se tako postavlja kao središte komercijalnog razvoja svemira, zahvaljujući projektu G60 Starlink i cjelokupnoj kineskoj viziji izgradnje satelitske internetske infrastrukture. Trenutno se tako nekoliko kineskih komercijalnih raketnih kompanija priprema za lansiranje satelitskih konstelacija u orbitu: već spomenuti Landspace, Space Pioneer, Galactic Energy, iSpace najzvučnija su imena na tom popisu.

Landspace gradi raketu Zhuque-3 koja bi trebala poletjeti sljedeće godine i navodno će moći rasporediti korisni teret ili satelite teške oko 21 tonu. Istovremeno Kinezi u blizini Wenchanga grade i novu komercijalnu svemirsku luku koja će povećati kapacitet lansiranja ovih mega-konstelacija.