BORAC ARMIJE RBiH: Na Ahiret preselio Hasanbašić (Uzeir) Muharem

Sa žalošću, bolom i tugom javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je naš dragi Hasanbašić (Uzeir) Muharem iz Ljubatovića, u subotu, 11.08.2018.godine, preselio na Ahiret u 45-oj godini života.

Dženaza namaz i ukop će se obaviti u utorak, 14.08.2018.godine, u 17:00 sati, (poslije Ikindije namaza) u Ljubatovićima.

U četrdesetpetoj godini života, 11.08.2018., u Kliničkom bolničkom centru u Mariboru na vječni svijet ahiret preselio je borac Armije RBiH. Povodom njegovog preseljenja donosim par crtica iz njegovog života.

Muharem je rođen 27.10.1973. godine u Doboju, BiH, kao prvo od četvero djece pleminitih roditelja Sadete i rah. Uzeira. Djetinjstvo je proveo u Ljubatovićima, a osnovnu školu je završio u Perkoviću. Srednju školu završio je u Žepču. U toku agresije na RBiH zatočen je 9 mjeseci u logoru u Žepču kao dvadestogodišnjak. Nakon izlaska iz logora pridružuje se Armiji RBiH u čijim redovima ostaje sve do okončanja rata (3 godine). Nakon završetka rata odlazi u Hrvatsku kod svojih koji su izbjegli 1992. iz BiH. Godine 1996. na ahiret mu je preselio otac. Briga za porodicu natjerala ga je da bude "glava kuće" i da se skrbi za majku, dva mlađa brata i sestru koji su išli u školu. Jedno vrijeme je radio u Hrvatskoj i pomagao školovanje svoje braće i sestre. Skrbio se o njima kao otac.


Porodična kuća u kojoj su prije rata živjeli bila je devastirana. Privremeni smještaj do obnove svoje kuće našli su u Dolini kod Zavidovića. Za vrijeme obnove porodične kuće izgradio je i svoju kuću. Oženio se 2001. godine sa Semirom iz Bradića kod Maglaja, a 2002. je dobio sina Faruka. Njegova supruga je isto bila borac Armije RBiH. Kako nije imao stalni izvor primanja povremeno je radio u Hrvatskoj, a stalni posao dobio je u slovenskoj firmi tek 2010. gdje povremeno odlazi na teren u Njemačku. Godine 2015. otkrivena mu je bolest, karcinom na žuči te na jetri. Iste godine je operisan u Mariboru. Dvije i pol godine trajala je njegova borba. Nažalost opaka bolest je metastazirala. Njegovo gazijsko srce prestalo je kucati u subotu, 11.8.2018. u 11:50 sati u Kliničkom bolničkom centru u Mariboru nakon teške borbe za izlječenjem.

Muharem je ime arapskog porijekla, a znači zaštićen, nepovrediv, sačuvan. Muharem je i prvi mjesec (hidžretske) lunarne godine. Značenje njegovog imena u potpunosti odgovara njegovoj ličnosti. Nikada nikoga nije povrijedio niti je ikada neko drugi njega povrijedio. Čuvao je prijateljske odnose sa svojim suborcima, rodbinom i prijateljima. Bio je pojam mnogima za strpljivost. Uvijek je bio, blag, tih, miran, povučen. Uskakao bi u pomoć bilo kome da je zatrebala i to prvi se javljao. Imao je razumijevanja za sve ljude. Od njega se nikada nije čuo povišeni glas. Bio je primjer kakvo treba biti djete, kakav treba biti borac, suprug, otac, brat, komšija, prijatelj. Bio je omiljen u društvu. Poštovao je i cijenio ljude. Prijatelji i rodbina su ga zvali Hari ili Harče. Po prirodi je bio skroman, nije se isticao, ali u poslu ga je krasila preciznost. Odgovorno se postavljao prema svim svojim poslovima i obavezama. Nikada nije kukao pa ni onda kada je bio u logoru i kada nije ništa imao. Držao se one izreke "u dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi". Vodio je brigu o svom izgledu, higijeni, pojavi. Uvijek je bio pedantan, čist i sređen. Nenametljiv i blage naravi znao je ostaviti dubok utisak na sugovornika. Ostat će zapamćen kao borac za bolje sutra svojoj porodici, borac za svoju domovinu BiH, ali i borac kao suprug i otac, brat i sin, prijatelj, amidžić, dajdžić i tečić koji je kao takav ostao sve do zadnjeg dana svoga života na ovom prolaznome svijetu.

Iza Muharema ostaju supruga Semira, sin Faruk, majka Sadeta, sestra Nejla, braća Sajim i Enes, amidža Hamid, tetka i tetak, dajdže i dajdžince, strine, amidžići, tečići, dajdžići, mnogobrojna rodbina, komšije i prijatelji. Ali ostaje i topla riječ, njegova dobra djela, blagi i iskreni osmijeh koji će ga krasiti na putu džennetskih perivoja, ako Bog da, gdje će i nas jednoga dana strpljivo dočekati. Amin!

Da mu dragi Allah podari Džennet, a porodici sabur.

NAPOMENA:
Našim posjetiteljima nudimo besplatne oglase za obavijesti o smrti. Pošaljite nam smrtovnicu osobe za koju želite dati oglas na mail info@cazin.net ili porukom u inbox Facebook stranice Cazin.net, koju ćemo blagovremeno objaviti putem portala Cazin.NET.