Na jastuku tvojih usana

Home

Na jastuku tvojih usana


Odavno je već jasno da je turbo folk oaza sexa, nemorala i pomalo nelogičnih pojava opjevanih u najvećim uspjesima ovdašnjih “hitmakera”. Trebale bi stranice i stranice ovih novina da se prisjetimo svih “postignuća” zvijezda i ostalih nebeskih tijela estrade.

Piše: Kenan Alagić 037
Recimo “Šampanjac” kaže: “Udara u glavu k’o šamšanjac, tvoje malo glatko crno koleno…” Da ne znam mislio bih da se radi o pjesmi koju pjeva neki gay kickboxerski izvođač, prisjećajući se kako ga je njegov tamnoputi partner u stilu Cro Copa nabijao na koljeno te ga pjevać pritom i dalje voli. Ili, recimo “Hej moja mačkice, samo fale tačkice, da mi budeš tigrica, od ljubavnih igrica…” Nedostatak osnovnih znanja iz biologije, osim ako tigrice danas nemaju tačkice. Za mog školskog vakta imale su pruge. Sve pršti od intelekta i logike kod autora slijedećeg stiha: “Plitak potok, a voda duboka” Nemam snage komentarisati. Ovo je ipak za sociologe.
Čak se i naše velike zvijezde usude pjevati: Djevojka mog jarana ne zna šta je banana, a oko prsta vrti mog jarana… Da to nije sve o bananama, jedan ovdašnji pjevač u svom hitu kaže: “Mala moja ubiće te nana, mjesto kruha kupuješ banana.” U neku ruku to su “ode” ovom nekad skupom i ne uvijek pristupačnom voću. A i nane bile poznate po ubijanju unučadi ako kupe pogrešan artikal. Istini za volju ima ih koji u pjesmama poput pravih duhovnih pastira pozivaju na preobraćenje kao u ovoj sportsko – duhovnoj pjesmi: “Opasnice spusti loptu i zaigraj na dobrotu, divlja mačko kandže skrati u jagnje se preobrati!”
Pazite ovo, ovo je već za krim policiju: “Vrati se, vrati Kristina, tako ti našeg malog sina, tvoj sin ima sedam zubića, a ja ti s mila ne treznim od pića…” Stvar je delikatna. Ili sin ima sedam zubića jer je te starosne dobi ili ga otac maltretira i tuče pa mu je ostalo svega sedam zubića u glavi i tako ucjenjuje majku da se vrati.
Za kraj jedan stih koji sam čuo na ovdašnjim igrankama. Autor je nepoznat i vjerovatno je u pitanju narodna umotvorina: “Idrize, Idrize, svu me mladu izgrize….”
Sve ovo napisah jer sam se nedavno uhvatio da u ranim jutarnjim satima, vozeći na posao pjevušim jedan odvratan stih sličan opisanim u repertoaru (sramota me napisati i koji). Valjda je iz mene progovorila “duša seljačka”. Kad bih znao da jeste uzeo bih bolovanje.
Ili na terapiju ili hodži…

 

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 00:03

Facebook komentari

Back to top