Na jugu Turske izgrađeno Dječje selo za hiljadu sirijske siročadi

Home

Na jugu Turske izgrađeno Dječje selo za hiljadu sirijske siročadi


Na jugu Turske izgrađeno je selo u kojem će nakon otvaranja 19. maja biti zbrinuto blizu hiljadu sirijske djece bez roditelja.

 

Dječje selo izgrađeno je u pograničnom distriktu Reyhanli u turskoj provinciji Hatay, a izgradnju su finansirali Turska humanitarna organizacija IHH, Humanitarna fondacija katarskog šeika Thanija bin Abdullaha (RAF) i tursko Ministarstvo porodice i socijalne politike.

Predstavnik IHH-a Murat Yilmaz je za AA kazao da novoizgrađeno Dječje selo svojim sadržajem zadovoljava sve potrebe siročadi koja će u njemu živjeti, uključujući zdravstvenu njegu, rehabilitaciju, hranu, odjeću i druge potrebe.
 
Ističući kako je kapacitet centra da zbrine 990 djece, Yilmaz je kazao da će u prvoj fazi biti zbrinuto 250 djece bez roditelja, a da će u narednim mjesecima biti popunjen kapacitet sela.
 
“Sirijski rat je ponajviše pogodio upravo djecu bez roditelja. Riječ je o djeci koja su pretrpjela velike psihološke traume, a upravo zato smo se odlučili za izgradnju ovog tipa centra u kojem će se osjećati kao u vlastitom domu. Ovo je najveći svjetski centar za zbrinjavanje siročadi iz rata. Takvoj djeci treba mnogo pažnje i terapija jer su u ratu ostala bez roditelja“, kazao je Yilmaz.
 
Izgradnji Dječjeg sela u Reyhanliju doprinijele su i nevladine organizacije iz Malezije, Indonezije, Južnoafričke Republike, Poljske i Velike Britanije, a Yilmaz je kazao da je u projekt do sada uloženo 80 miliona turskih lira (22,2 miliona dolara).
 
Yilmaz je također kazao da će mjesečne troškove rada Dječjeg sela u iznosu od blizu pola miliona dolara snositi nevladine organizacije u turska vlada. Dodao je da su u projekt uključena i turska ministarstva obrazovanja i zdravstva.
 
Dječje selo sadrži 55 vila u kojima će biti zbrinuto po 18 djece razvrstane po uzrastu i spolu, a u tim vilama će raditi 330-člano stručno osoblje.
 
U kompleksu se nalazi i džamije, tri osnovne škole, rehabilitacijski centar, klinika, sala za sastanke, otvoreni i zatvoreni sportski tereni, centri za društvene aktivnosti, parkovi, zoološki vrt i objekti za osoblje i goste.
 
Na sigurnost djece u kompleksu će 24 sata dnevno motriti sigurnosno osoblje, a instalirane su i sigurnosne kamere.
 
Republike Turska zbrinula je oko tri miliona izbjeglica iz Sirije, po čemu je prva u svijetu, a od početka rata u susjednoj Siriji Turska je za zbrinjavanje izbjeglica potrošila oko 25 milijardi dolara.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 10/05/2017 - 19:26

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top