Najavljena nova poskupljenja cigareta i duhanskih proizvoda

Home

Najavljena nova poskupljenja cigareta i duhanskih proizvoda


Nove cijene cigareta i duhanskih proizvoda građani BiH mogu očekivati uskoro.

Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine najavljena su nova poskupljenja cijena za proizvode kompanije Phillip Moris i Tvornice duhana Rovinj, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik ove institucije Ratko Kovačević.

"Kompanije mogu bilo kada tokom godine povećati cijene duhanskih proizvoda ako u cijene uključe važeće akcize iz 2017. godine", naveo je Kovačević.

Krajem aprila 2017. godine Phillip Morris zatražio je da poskupe cijene cigareta Marlboro, Chesterfield i Bond, dok je krajem maja TDR zatražio da poskupe cijene duhana Dunhill od 6 i 4 mg na pet konvertibilnih maraka.

Podsjećamo da prema posljednjoj usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2017. godine minimalna akciza iznosi 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada. Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosi96,80 KM po kilogramu.

Odlukom za 2016. godinu akcize za cigarete iznosile su: minimalna od 2,23 KM za pakovanje od 20 komada cigareta, a akciza na duhan 89,20 KM po kilogramu.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Objavio: Tue, 30/05/2017 - 15:32

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top