Najezda komaraca u Sanskom Mostu

Prava najezda komaraca u Sanskom Mostu postala je neizdrživa u posljednjih nekoliko sedmica i sve je više građana koji se žale na ubode ovih insekata.

Posebno teška situacija je u naseljima koja se nalaze uz Sanu i njene pritoke, a mještani kažu da je u večernjim satima zbog ovih letećih napasnika nemoguće biti napolju.

U Službi hitne pomoći sanskog Doma zdravlja potvrdili su da su posljednjih dana evidentirali značajan broj pacijenata koji su se žalili na otekline i alergijske reakcije zbog uboda komaraca.

Prema riječima Senada Bešića, direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu, vremenske prilike u posljednjih nekoliko mjeseci bile su idealne za razvoj i razmnožavanje ovih insekata.

"Imali smo poplave i period izuzetno vlažnog vremena, a komarcima je za razmnožavanje potrebna voda", istakao je Bešić.

Dodao je da se svako domaćinstvo treba zaštititi od komaraca sredstvima koja odbijaju insekte, a da ljudi ne bi trebalo da izlaze iz kuća i borave napolju u vrijeme kada su komarci najaktivniji, pišu Nezavisne Novine.

Faris Hasanbegović, načelnik općine Sanski Most, kaže da je tokom prošle godine obavljena dezinsekcija i da je u te svrhe tada izdvojeno 30.000 KM.

"Međutim, zbog trenutne situacije i brojnih dojava s terena gdje se građani žale na izuzetno veliko prisustvo komaraca, poduzeli smo određene aktivnosti. U narednih desetak dana, čim završimo sve potrebne administrativne procedure, angažiraćemo firmu koja će sprovesti prskanje insekata", rekao je Hasanbegović.