Nakon rata pomagano je BiH, sada ona pomaže

Home

Nakon rata pomagano je BiH, sada ona pomaže

„Testiraj svoju humanost – pomozi mi da i ja završim školu“ naziv je humanitarne akcije koju od 2014. provodi Međunarodni fond solidarnosti – EMMAUS (MFS EMMAUS) iz Bosne i Hercegovine kako bi se sakupila sredstva za školovanje u Burkini Faso, jednoj od najsiromašnijih država svijeta.

„Inicijator akcije bila je mreža partnerskih organizacija BBF (BiH - Burkina Faso – Francuska). Zahvaljujući saradnji našeg udruženja sa partnerima iz Francuske, nas troje iz EMMAUS-a, 2014. godine smo posjetili ovu zemlju i uvjerili se u katastrofalne uvjete življenja tamošnjeg stanovništva. Činjenica da je Burkina Faso jedna od pet najsiromašnijih zemalja svijeta dovoljno svjedoči tome“,  govori za Al Jazeeru Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora udruženja.

slika
Prethodne tri godine uspjeli smo osigurati školovanje jednog broja djece u ovoj zemlji, a sredstva se skupljaju uz pomoć građana i donatora iz BiH, navodi sagovornik Al Jazeere (Ustupljeno Al Jazeere)

 

„Naše udruženje, kao jedna od članica mreže Emmaus Internacional iz Francuske, je u postratnom periodu dobijalo pomoć drugih članica. Sada, kada BiH više nije krizno područje kakvo je bilo tokom i poslije rata, bilo je vrijeme da i mi pokažemo solidarnost prema nekome ko je objektivno u težoj situaciji od nas. A stanovnici Burkine Faso to definitivno jesu. Po povratku u BiH, dok smo još bili pod jakim emocijama zbog viđenog, ali i jakim osjećajem moralne i duhovne obaveze da pomognemo toj djeci, naš menadžment je podržao svaku našu ideju. Naravno da je najveća korist, između ostalog, bila ulaganje u obrazovanje djece, jer oni su budućnost.“

Kroz pustinju do škole

Da bi uopće neko dijete u siromašnim dijelovima Burkine Faso krenulo u školu, svake godine mu je potrebno približno 15 eura za upis i korištenje skromne školske kantine.

„Škola im je veoma udaljena, a do nje moraju pješačiti kroz pustinju, tako da jedan skroman obrok imaju u školi. Nekima je to i jedini obrok u toku dana. Rijetki sretnici imaju bicikl na kojem ih po dvoje, čak i troje voze do škole. Uvjeti u školama su ispod svih normi obrazovanja, djeca nemaju udžbenika, svesaka i slično, već svoje znanje usvajaju preko malih tabli 'piši – briši' kakve su nekada koristili naši pradjedovi i pranane“, prenosi Škrebo svoja iskustva.

burkina faso
Akcija će zvanično trajati do početka školske godine, s tim da su uplate moguće i naknadno (Ustupljeno Al Jazeeri)

Dodaje kako većina djece ne završi ni četiri razreda osnovne škole, te kako su rijetki oni koji nastave školovanje do osmog razreda i dalje.

„Prethodne tri godine uspjeli smo osigurati školovanje jednog broja djece u ovoj zemlji, a sredstva se skupljaju uz pomoć građana i donatora iz BiH. Osim novčanih stipendija, 2016. godine je poslan i veliki kontejner humanitarne pomoći za djecu i mještane sela Guesna i Tasage u kojima se nalaze škole. Pomoć se najvećim dijelom sastojala od paketića za djecu koje su pakovala i pripremala djeca sa područja općina Srebrenik i Doboj Istok.“

Naš sagovornik dodaje kako su sa područja Tuzle, Srebrenika i Gračanice mjesecima prikupljali pomoć u garderobi i higijenskim potrepštinama, što je također činilo dio humanitarne pošiljke za Burkinu Faso.

„Veliku ulogu u prikupljanju pomoći imao je Medžlis Islamske zajednice u Srebreniku koji je kroz mektebsku nastavu, ali i u redovitim kontaktima s vjernicima, animirao stanovništvo da pomogne“, kaže Škrebo.

Stipendirano 1.308 djece

Prve školske godine su prikupili pomoć za 209 djece iz jedne škole, da bi 2015. i 2016. godine u školu išlo, zahvaljujući MFS EMMAUS, 547 djece (dvije škole).

„I ove godine bi taj broj trebao biti isti, pa možda i veći, ovisno o uplatama. Ukupno gledajući, od 2014. MFS EMMAUS je, zahvaljujući građanima i donatorima iz BiH, stipendirao 1.308 djece. U istom periodu distribuirana su dva kontejnera materijalne pomoći koja su se sastojala od školskog pribora, prehrambenih i higijenskih paketa, odjeće, obuće, poljoprivrednog alata, građevinskog materijala za opremanje škola i slično“, navodi sagovornik Al Jazeere.

slika
U istom periodu distribuirana su dva kontejnera materijalne pomoći (Ustupljeno Al Jazeeri)

U toku je prikupljanje sredstava za stipendiranje djece za školsku sezonu 2017/2018. Stipendija za jedno dijete iznosi 30 KM, odnosno nešto više od 15 eura za jednu školsku godinu.

„Akcija će zvanično trajati do početka školske godine, s tim da su uplate moguće i naknadno. Plan je da, ako Bog da, prikupimo sredstva za isti ili sličan broj djece kao i prethodnih godina i na taj način se još jednom solidarišemo sa onima kojima je pomoć najpotrebnija“, kaže Škrebo.

Izvor: Al Jazeera

Objavljeno: Tue, 22/08/2017 - 07:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top