Nastavlja se maćehinski odnos Sarajeva prema Krajini: Novalić planira preusmjeriti 183 miliona KM za brze ceste, Krajina nije u planovima!

Home

Nastavlja se maćehinski odnos Sarajeva prema Krajini: Novalić planira preusmjeriti 183 miliona KM za brze ceste, Krajina nije u planovima!

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić namjerava do kraja godine preusmjeriti zadržani profit državnih preduzeća u izgradnju brzih cesta u entitetu FBiH. Riječ je o iznosu od 183 miliona KM koji će biti usmjeren za infrastrukturne projekte iz četiri javna preduzeća.

Nakon pada seta zakona o povećanju akciza, druge tranše sredstava od kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i u konačnici propasti novčanih sredstava od Klirinškog duga, premijer Federacije BiH Fadil Novalić došao je na novu ideju kojom bi se osigurala izgradnja brzih cesta u FBiH.

Naime, Vlada FBiH tražit će od četiri javna preduzeća da akumuliranu dobit u ukupnom iznosu od 183 miliona KM preusmjere u izgradnju brzih cesta. Riječ je o sredstava javnih preduzeća: BH Telecom, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB) i Elektroprivrede BiH (EPBiH).

Vlada FBiH će iz BH Telecoma preusmjeriti 90 miliona KM i to 70 miliona za brzu cestu od Sarajeva prema Goraždu, 10 miliona za zaobilaznicu Mostar i 10 miliona za Prvu transverzalu u Sarajevu.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršna vlast planira preusmjeriti 25 miliona KM za izgradnju Sarajevske zaobilaznice, a iz Elektroprivrede BiH 63 miliona KM za brzu cestu Žepče-Tuzla.

Najmanji teret vladine politike past će na Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja će sa tri miliona KM finansirati zaobilaznicu u Mostaru i dva miliona KM za brzu cestu Žepče-Tuzla.

Ako je za utjehu Krajišnicima, planirano je i 100 miliona KM za brzu cestu Lašva – Nević Polje koja je od Bihaća udaljena 250 km. Krajina još nema niti metar novog asfalta, a na osnovu novih planova premijera Novalića neće ga niti u bližoj budućnosti imati.

usususususk-4

(Izvor: USN.ba)

Topic
Objavljeno: Tue, 29/08/2017 - 18:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top