National Interest: Rusija ima razloga da strahuje od NATO

NATO
Rusija ima razloga da bude zabrinuta od potencijalnog napada od strane NATO, budući da je u proteklih 100 godina na nju napalo više članica Alijanse – Njemačka, Švedska, Poljska, Francuska, pa i SAD, navodi američki list "National interest“.

Prema pisanju autora članka, iako je većina Amerikanaca mišljenja da je prijetnja NATO prema Rusiji "izmišljena", realnost je da se broj vojnih aktivnosti Alijanse na granicama Rusije  konstantno povećava.

"Nije ni čudo što Moskva konstantno jača svoju vojsku i mornaricu – nakon završetka Hladnog rata i raspada SSSR, Rusija je ostala daleko ranjivija nego što je to slučaj sa mnogim njenim bivšim satelitima, uključujući Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Češku i Slovačku", navodi list.

Prethodno je načelnik operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj izjavio da Moskva bilježi porast vojne aktivnosti SAD i njenih saveznica u blizini ruskih granica.

Prema njegovim riječima, tokom aprila i maja ove godine drastično je povećan broj letova američkih strateških bombardera duž ruskih granica, a prvi put u istoriji američka avijacija dalekog dometa oblijetala je i teritoriju Ukrajine.

Pored toga, u porastu je i vojna aktivnost NATO na Arktiku, dodao je Rudskoj, a kao primjer naveo je vojne vježbe Alijanse u Barencovom moru.