Ne tuguj zbog teškoća- one jačaju čovjekovo srce

.

Teške situacije i tegobe jačaju čovjekovo srce. Zbog njih se čovjeku praštaju grijesi, a uništava njegov egoizam i samoljublje. Tegobe lome čovjekovu oholost, štite ga od nemara i samozaborava. One bude blagost i osjećajnost kod ljudi. Tada se mnogo uče dove, skrušeno se moli Svemoćni, predaje se pokorno Jedinome i Silnome. 

 

Ako pažljvije razmislimo o fenomenu tegobe, vidjet ćemo da se u njoj, pored teškoća i boli, kriju i brojne korisne stvari poput opomene za način života ili eventualne pogreške koje smo učinili, oživljavanje zikra, sjećanje na Uzvišenog Gospodara, spremnost da se uhvatimo u koštac s velikim izazovima i nevoljama, skrušeno strpljenje, zabrinutost koja nas vodi na razmišljanje o počinjenim djelima i samoprijekor, koji rijetko činimo. 

 

Štaviše, tegobe nas odvraćaju od utapanja u ovaj svijet, potpunog robovanja prolaznome i narazumne brige za materijalnim. Nikako ne treba zaboraviti i to da nam Uzvišeni i Svemilosni Allah zbog boli i tuge prašta grijehe, prelazi preko loših djela, te nam tako ukazuje na Njegovu beskrajnu nježnost i pažnju.

 

Aid el-Karni: Ne tuguj