NEETIČKO PONAŠANJE LJEKARA U KRIZNIM SITUACIJAMA MORA BITI SANKCIONISANO

gata
Juče je, na press konferenciji u Vladi USK, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović, izjavila da su dva ljekara iz ZU Lječilište Gata odbila da se stave na raspolaganje i budu preraspoređeni prema potrebi u skladu s naredbama Federalnog štaba Civilne zaštite.

 

Sinoć je, u intervjuu našem portalu, direktorica ZU Lječilište Gata izjavila da se prvobitno radilo o tri ljekara, a da je jedan, nakon pritisaka i direktne intervencije ministrice Ćemalović ipak pristao da ispoštuje naredbu nadležnih organa države BiH i stavi se na raspolaganje.

Ono što je posebno tužno i razočaravajuće, u ovom slučaju- radi se o mladim ljekarima i sve troje su specijalizanti, koje im je omogućila ustanova u kojoj rade i zdravstveni sistem USK, a to su dr. Nadina Kurtanović i dr. Ena Gogić koje su bile na specijalizaciji, ali su iste povučene kako bi se stavile na raspolaganje i bile raspoređene u skladu sa potrebama koje diktira vanredna situacija, a treći je, kako je potvrdila direktorica ZU Lječilište Gata, dr. Admir Ugljanin, koji je prvobitno odbio, ali se nakon dodatnih intervencija ipak odazvao pozivu.

Dvije mlade doktorice se ne javljaju na poziv i njihov zvanični stav još uvijek nije poznat.

Ministrica Ćemalović nije krila razočarenje ovakvim odnosom, poručivši neka ih sram bude, te iznijela i podatke da je svekar od jedne ove mlade doktorice zvao i Vladu i tražio da se ona nikako ne angažira u ovom vremenu?!

U situaciji u kojoj Vlada USK zaista pokušava dati maksimum da odgovorno upravlja procesima i pomogne ljudima u ovim teškim vremenima, ovakve situacije su dodatno bolne i traže reakciju svih nas.

Naime, s obzirom da ZU Lječilište Gata, po svom obimu djelovanja i vanredne situacije izazvane pandemijom, nije u mogućnosti da prima pacijente koji su se ranije upućivali u ovaj centar na rehabilitaciju, njihovo medicinsko osoblje se stavlja na raspolaganje nadležnim institucijama u svrhu preraspoređivanja prema potrebama i trenutnoj situaciji.

U ZU Lječilište Gata je zadržan određeni broj medicinskog i pomoćnog osoblja kako bi isti mogao funkcionisati i staviti se u upotrebu ukoliko situacija bude zahtjevala.Ostalo medicinsko osoblje ZU Lječilišta Gata se stavilo na raspolaganje i jedan tim je trebao biti angažovan u tranzitnom migrantskom centru Lipa. Međutim, od juče, su angažovani na trijaži u pograničnoj zoni, tj. na Graničnom prelazu Izačić.

Neetičko ponašanje navedenih ljekara treba posmatrati kao njihov individualan čin, s obzirom da ostalo medicinsko osoblje ove zdravstvene ustanove već obavlja sve dužnosti koje im nalože nadležne institucije, a svakako da javnost mora biti upoznata kako će se završiti cijela ova priča.

Upravo je i na press konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite, dr. Goran Čerkez, odgovarajući na pitanje Cazin.net portala, šta se dešava u ovakvim slučajevima odgovorio da ‘’vanredna situacija zahtjeva da svaki ljekar mora izvršavati svoju dužnost i biti maksimalno odgovoran. Ako neko od doktora odbija raditi svoj posao, to je vid direktnog ugrožavanja zdravlja i za to su jasno definisane odredbe i sankcije prema Krivičnom zakonu u našoj zemlji’’- odgovorio je dr. Čerkez.

Čitav ovaj slučaj, ali i drugi slični moraju dobiti svoj pravni epilog i društvo mora znati koja je granica i okvir na koji se mogu osloniti u zdravstvenom sistemu u našoj državi.