Nehammer oštro kritizirao sustav azila u EU

covjek2
Ubojstvo djevojčice Leonie pokrenulo je snažne rasprave o azilskoj politici u Austriji, odnosno EU. Na to se osvrnuo i austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer koji je u intervju za dnevne novine “Österreich” istaknuo kako želi pokrenuti kampanju za promjenu zakona o azilu.

Nehammer je u intevrju oštro kritizirao postojeći sustav azila, te je posebno istaknuo da smatra kako EU s postojećim sustavom azila u ide potpuno u krivom smjeru.

“EU sustav azila potpuno je u krivu. Ženevska konvencija o izbjeglicama i njezina izvorna ideja već se dugo ne primjenjuju. Budući da konvencija o izbjeglicama kaže da ljude treba zaštititi od progona u najbližoj sigurnoj zemlji, a ne da tražitelj azila bira zemlju u kojoj će živjeti”, oštro je kritizirao ministar unutarnjih poslova.

Osnovnu manu vidi u zakonima EU-a, “koji nas prisiljavaju da svakog tražitelja azila pustimo u zemlju, bez obzira odakle dolaze”. Nehammer smatra da zakon EU-a blokira deportacije prije nego što Sud donese odluke.

Austrijski ministar sada želi povesti kampanju za promjene zakona o azilu na razini EU-a: “EU sustav azila ne može ovako funkcionirati. Kriminalce mora biti moguće odmah deportirati iz zemlje, oni zloupotrebljavaju naše gostoprimstvo”, smatra Nehammer.

Ministar unutarnjih poslova također je oštro kritizirao zelenog koalicijskog partnera po pitanju azila, jer su zajedno sa SPÖ, tražili zabranu deportacija u Afganistan. “To se kod mene sigurno neće dogoditi”, odgovorio je Nehammer te dodao i da će provjeriti jesu li u budućnosti moguće i deportacije u Siriju.