Nestabilno vrijeme, narandžasto upozorenje te tri saobraćajne nezgode na području Krajine

m
Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom

 

Bez struje su jutros kupci koji se napajaju s trafostanice Rašetin zid. Bez jedne faze je područje u Johovici prema Hozanima i Podzvizda prema Ambulanti. Ekipe su danas na terenu.

Tri saobraćajne nezgode evidentirane su na području općine Velika Kladuša u protekla 24h. U nezgodama nije bilo povrijeđenih lica, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša zatražilo je 56 pacijenata. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu. Dežurni doktori su bili Aida Dedić. Ahmed Ryad Dash i Kenan Dautović.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija, saznajemo od dežurnog Galijaševića.

Večeras nas očekuje svečano zatvaranje Kladuškog ljeta 2023. uz Krajiški teferič. Dragan Stojković Bosanac, Nihad Alibegović i Adna Svraka muzičke su zvijezde koje će zaključiti sadržajima bogato Kladuško ljeto 2023. Dođite na Trg mladih od 20h i uživajte u dobroj muzici i zabavi!

Gastronomska ponuda, proizvodi kladuških proizvođača voća, povrća i zdrave hrane, te suveniri, umjetnine i drugi sadržaji koji su ponuđeni u prodajnim i izložbenim objektima u Parku i pored glavne gradske ceste i ove godine neizostavan su dio Kladuškog ljeta.

Danas zbog održavanja Krajiškog teferiča na Trgu mladih doći će do obustave saobraćaja kroz centar grada od 17:00 do 02:00h. Vozila će se preusmjeravati kroz alternativne ulice.

Na poligonu Transporta u Polju danas nas očekuje „Susret ljubitelja automobila“, cjelodnevni događaj u organizaciji „Street family“ . Prijave počinju od 10.00h nakon čega će uslijediti ocjenjivanje u nekoliko kategorija i potkategorija. Pozivamo sve ljubitelje automobila da uveličaju ovaj događaj u organizaciji Adama Gračanina.

 

Predstavljanjem Monografije danas od 17h će biti svečano obilježena 40. godišnjica postojanja i rada Ugostiteljskog objekta „Kvarta – Kod Kajte“.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno je moguća i pojava grada. Nevrijeme se očekuje širom zemlje danas do 15.00 sati.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 27°C.

Nestabilno vrijeme, praćeno jačim padavinama, kod većeg dijela populacije će pretežno negativno djelovati na raspoloženje. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije, reumatskih i bolova na mjestu ozljeda. Negativni efekti promjene vremena djelimično će se ublažiti sa noćnim satima, usljed blagog osvježenja u vidu nižih temperatura zraka. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Stanje na cestama

Zbog kiše saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a izuzetak su pojedine dionice u istočnim krajevima, gdje za sada nema padavina. S obzirom da meteorolozi najavljuju padavine u većem dijelu naše zemlje, ponegdje i obilnije, savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i upozoravamo na mogućnost odrona.

Brojne su dionice sa aktuelnim radovima, tako da preporučujemo vozačima da planiraju svoje putovanje u skladu sa očekivanim zastojima.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Brčko-Cerik (Bukvičko brdo) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (M-1.8 Cerik-Lončari-Brčko, za putnička vozila Donja Skakava-Ulice-Vitanovići).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Bihać-Kamenica, Vitez-Travnik (Nova Bila), Kiseljak-Busovača i Ripač-Dubovsko, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Kladanj (iz smjera Olova) i Hadžiće.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Bosanska Gradiška, Velika Kladuša i Deleuša, a na ulazu u našu zemlju na graničnom prelazu Gradina. Duge su kolone vozila u oba smjera na graničnom preazu Zupci. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.