Nezavisni blok povodom dešavanja vezanih za RTV USK: Politika mora osloboditi javne medije od dnevnih pritisaka i trgovine

Home

Nezavisni blok povodom dešavanja vezanih za RTV USK: Politika mora osloboditi javne medije od dnevnih pritisaka i trgovine


Na posljednjoj sjednici Skupštine USK-a održanoj 18.09.2017. godine, nije usvojen izvještaj direktora RTV USK- a od strane vladajuće većine koju na USK-u čine: SDA, SBB, DF i Laburisti Fikreta Abdića.

Očito je da je neusvajanje izvještaja prvi korak ka smjeni direktora koju žele napraviti u skorijoj budućnosti, a jedan od osnovnih razloga zahtjeva za smjenu spominju se odluke o emitovanju serijala iz naše prošlosti. S tim u vezi, Nezavisni blok, kao novi politički projekat na USK, želi javnosti prezentirati novi pristup i politiku, koja garantira punu zaštitu medijskih sloboda i javne riječi.

Jedan od petnaest principa koji su utvrđeni našom Platformom za oslobađanje potencijala i pokretanje BiH, jasno govori upravo o tome da su 'od politike nezavisni i slobodni, finansijski osigurani i modern javni emiteri preduslov razvoja demokratske i za društvo korisne debate' i stoga, Nezavisni blok daje jasnu podršku nezavisnom radu RTV USK-a koja mora biti javni medijski servis svim građanima USK-a, a nikako plijen pojedinih političkih partija.

Također, pozivamo sve političke stranke u Skupštini da se okrenu novoj politici i prestanu baviti samo kadrovskim pitanjima, te preuzmu odgovornost za rješavanje ekonomskih, socijalnih i drugih problema sa kojima se suočavaju građani našga kantona, posebno zaustavljanjem odlaska mladih i sposobnih koji umjesto da grade, primorani su da napuštaju svoju zemlju.

 

(Izvor: PRESS NB)

Topic
Objavio: Wed, 27/09/2017 - 18:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top