fbpx Nisu Trumpove ideje novost, pogledajte vijest iz “Sarajevskog lista” iz 1889. godine

Nisu Trumpove ideje novost, pogledajte vijest iz “Sarajevskog lista” iz 1889. godine

Home

Nisu Trumpove ideje novost, pogledajte vijest iz “Sarajevskog lista” iz 1889. godine


Namjera Donalda Trumpa da izgradi zid na granici s Meksikom, zabrani ulazak muslimanima u SAD-u, ukine velikom broju siromašnih Amerikanaca prava na besplatno liječenje… manje više svima su poznate.

Pitanje je hoće li Trump i njegova administracija moći provesti sve ono što su obećavali u predizbornoj kampanji i na osnovu čega je novoizabrani američki predsjednik dobio mandat u Bijeloj kući. Posebno zbog činjenice da je većina Amerikanaca bila na strani Hillary Clinton, odnosno da nije podržavala takve, po mnogima diskriminirajuće stavove i ideje.

No, takve ideje nisu nešto što je Trump izmislio. Tome u prilog govori i tekst koji smo pronašli u arhivi bh. štampe. Radi se o prijedlogu upućenom američkom Kongresu 20. januara, na dan kada je Trump inaugurisan. Kratka vijest o tome objavljena je davne 1889. godine u Sarajevskom listu.

“Washington, 20. januara. Izvještaj komisije, koji je predložen zastupničkoj kući predlaže da se bitno ograniči naseljavanje radnika, a da se posve zabrani naseljavanje siromaha, bolesnika, zločinaca, socijalista i anarhista, i na sve doseljenike da se udari poreza po 5 dolara godišnje.”

U vrijeme kada je objavljen ovaj tekst, odnosno kada je o spomenutom prijedlogu u američkom Kongresu odlučivano, predsjednik SAD-a bio je Demokrata Grover Cleveland.

Cleveland je na predsjedničkoj poziciji proveo samo jedan mandat. Izgubio je na narednim izborima od Republikanca Benjamina Harrisona.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 25/01/2017 - 13:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top