Njemačka ušla u recesiju nakon blagog pada ekonomije u prvom kvartalu ove godine

H
Njemačka ekonomija smanjila se u prvom tromjesečju 2023. u poređenju s prethodna tri mjeseca, čime je ušla u recesiju, pokazali su podaci statističkog ureda u četvrtak.

Bruto domaći proizvod pao je za 0,3 posto u tromjesečju kada se prilagodi za cijene i kalendarske učinke, pokazala je druga procjena. Ovo je uslijedilo nakon pada od 0,5 posto u četvrtom tromjesečju 2022. Recesija se obično definira kao dva uzastopna kvartala kontrakcije.

Prva procjena je pokazala stagnaciju BDP-a u prvom kvartalu i izlazak Njemačke iz recesije.

Na godišnjoj razini, BDP je pao za 0,5 posto kada se prilagodi cjenovnim i kalendarskim učincima.

"Pod teretom goleme inflacije, njemački potrošač je pao na koljena, povlačeći sa sobom cijelu ekonomiju", rekao je Andreas Scheuerle, analitičar u DekaBank.

Potrošnja kućanstava smanjena je za 1,2 posto na tromjesečju nakon cjenovnih, sezonskih i kalendarskih prilagođavanja. Državna potrošnja također je značajno smanjena za 4,9 posto na tromjesečju.

"Toplo zimsko vrijeme, oporavak industrijske aktivnosti, potpomognut ponovnim otvaranjem Kine, i ublažavanje trvenja u opskrbnom lancu, nisu bili dovoljni da izvuku ekonomiju iz opasne zone recesije", rekao je ING-ov globalni šef makro-područja Carsten Brzeski.

Nasuprot tome, ulaganja su porasla u prva tri mjeseca ove godine, nakon slabe druge polovice 2022. Ulaganja u mašine i opremu porasla su za 3,2 posto u poređenju s prethodnim tromjesečjem, dok su ulaganja u građevinarstvo porasla za 3,9 posto na tromjesečju.

Bilo je i pozitivnih doprinosa trgovine. Izvoz je porastao 0,4 posto, dok je uvoz pao 0,9 posto.

"Ogroman porast cijena energije uzeo je danak u zimskom polugodištu", rekao je glavni ekonomist Commerzbanka Joerg Kraemer.

Recesiju nije bilo moguće izbjeći i sada je pitanje hoće li doći do oporavka u drugoj polovici godine.

"Gledajući dalje od prvog tromjesečja, čini se da je optimizam s početka godine ustupio mjesto više osjećaja za realnost", rekao je Brzeski iz ING-a.

Pad kupovne moći, prorijeđene knjige industrijskih narudžbi, agresivno zaoštravanje monetarne politike i očekivano usporavanje američke ekonomije govore u prilog slabe ekonomske aktivnosti.

Nakon pada poslovne klime Ifo-a u srijedu, svi ključni vodeći pokazatelji u proizvodnom sektoru sada padaju, rekao je Kraemer iz Commerzbank.

Njemačka Bundesbank, međutim, očekuje skroman rast ekonomije u drugom tromjesečju jer oporavak industrije više nego nadoknađuje stagnirajuću potrošnju kućanstava i pad građevinarstva, navodi se u mjesečnom izvještaju u ekonomiji objavljenom u srijedu.