Njemački muslimani strahuju od radikalne desnice

Home

Njemački muslimani strahuju od radikalne desnice


Piše: Khaled Schmidt

Iako je stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ušla u Bundestag osvojivši 12,6% glasova na posljednjim izborima, što je izazvalo zabrinutost među njemačkom muslimanskom manjinom, ipak su tu i oni koji gledaju s dozom optimizma na ovakav razvoj dešavanja.   

Benjamin Idris, predsjednik Islamskog foruma Münchena, kaže da je 87% Nijemaca glasalo za demokratske stranke, što je pokazatelj da je njemačko društvo sposobno suprotstaviti se radikalnoj desnici i rasizmu. Smatra da je izborni rezultat bio alarm za branioce demokratije.   

S druge strane, dvije najveće islamske organizacije u Njemačkoj izrazile su zabrinutost zbog izbornog uspona krajnje desnice. Centralno vijeće muslimana Njemačke upozorilo je na strahove muslimana koji žive u ovoj državi da će zbog uspona AfD-a postati meta napada.

Raskol u društvu

Ayman Mazyek, predsjednik Centralnog vijeća muslimana Njemačke, kaže da ova populistička stranka, koja se u predizbornoj kampanji usredotočila na islam i tražioce azila, ima za cilj huškati narod protiv manjina, poput muslimana i Jevreja, te stvarati raskol u njemačkom društvu. 

Burhan Keskin, predsjednik Islamskog vijeća Njemačke, kaže da su muslimani Njemačke, čiji se broj procjenjuje na pet miliona, tokom proteklih godina pokazali veliki interes za politiku u državi i snažno stupili u interakciju s njom kroz razne forme.  

Keskin je za Al Jazeeru izrazio strah da će uspon AfD-a biti uzrok izolacije muslimana i pada njihovog interesa za učešće u javnom životu. 

Predsjednik Islamskog vijeća Njemačke skrenuo je pažnju na to da će porast rasizma, uz ohrabrivanje desničarskih radikalnih struja da otvoreno iznose svoje diskriminišuće prijedloge nakon izbora, samo povećati strahove muslimana u Njemačkoj.   

Islam okupira pažnju Nijemaca

Imam Benjamin Idris očekuje da će islam ostati među bitnim temama koje će zaokupljati pažnju njemačkog društva u narednih deset godina, što znači da rasprave o ovoj temi mogu ići u pozitivnom ili negativnom smjeru. 

Kaže da ovakvo predviđanje predstavlja motiv za Vladu Njemačke da se bavi ovim pitanjem unutar ispravnog pravnog okvira kako bi se spriječilo da ga iskorištavaju rasističke i radikalne stranke.

Idris je ukazao na to da je njemačka politika preduzela pozitivne korake u tom pravcu osnivanjem pet instituta za islamske nauke, koji će iznjedriti imame i islamske vjeroučitelje, te da na njemačkim univerzitetima studira više od 5000 studenata muslimana.

Rekao je da je glavni problem neriješeno pitanje priznavanja islama kroz ugovor između njemačke države i islamskih organizacija, kojim bi se definisale obaveze muslimana i zakonski uredila njihova vjerska prava, poput pitanja islamske vjeronauke u školama, dušebrižništva u javnim ustanovama i sahranjivanja umrlih.

Intenziviranje integracije

Idris smatra da bi uspostavljanje ovog zakonskog okvira poslužilo kao model za toleranciju i jednakost u njemačkom društvu te intenziviranje procesa integracije i jačanja vrijednosti mirnog suživota.

Istakao je da se od muslimana Njemačke traži da razviju nove instrumente i diskurs kojim će se suočiti s negativnim stereotipima i sumnjama koje postoje prema njima i njihovoj vjeri kod velikog broja njemačkih građana.

Također smatra da prioritet ovog novog mehanizma treba biti to da muslimanska manjina kontinuirano potcrtava svoje poštivanje Ustava Njemačke, posvećenost radu u okviru zakona, povećanje otvorenosti muslimana prema svom okruženju te da pripadnost državi u kojoj žive smatraju sastavnim dijelom svog identiteta.

Izvor: Al Jazeera

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 05/10/2017 - 08:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top