Nova droga dolazi u Evropu: 20 kilograma mijenja tonu heroina

droga
Od fentanila su do sada umrle muzičke zvijezde Prine i Tom Petty.

 

Iako nije raširena u Hrvatskoj stručnjaci su zabrinuti zbog nove, opasne i lako dostupne droge fentanila koja širom svijeta odnosi mnoge živote, a i samo jedna konzumacija može dovesti do ovisnosti pa čak i smrti.

Zbog velike potencije fentanila, izloženost vrlo malim količinama može biti opasna po život, što povećava rizik za korisnike, ali i policiju te sve koji nenamjerno mogu doći u dodir s tom drogom ili s površinama gdje ostaje talog, upozorava načelnik kriminalističke policije Antonio Gerovac.

Droga za koju se u široj javnosti doznalo nakon što je izazvala smrt muzičkih zvijezda Princea i Toma Pettyja, ali i niza ovisnika na ulicama SAD-a i Kanade, letalna je u dozi od svega dva do tri miligrama, što je ekvivalent pet do sedam zrna soli.

 

STO PUTA JAČI OD MORFIJA

Riječ je o izuzetno jakom sintetskom opioidnom analgetiku, po djelovanju sličnom morfiju, ali je oko sto puta jači. Kao lijek, više od 40 godina, izdaje se na recept za ublažavanje jakih bolova u teškim stadijima maligne bolesti.

Opasnost je što ga je vrlo teško dozirati. Dileri ga znaju pomiješati s heroinom, ali i s kokainom, a male količine fentanila mogu prouzročiti jako puno zla, kaže pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.