Novalić: Biće smanjene plate na federalnom nivou

novalic
Federalni premijer je kazao da će rebalans budžeta će biti pripremljen u narednoj sedmici.

Federalni premijer Fadil Novalić je kazao kako bi Vlada FBiH trebala završiti pripremu rebalansa budžeta u toku naredne sedmice.

- Rebalans budžeta je jedan jako obiman posao. Vidjeli ste kako je to jedna debela knjiga i treba sve to pripremiti. Potrebno je, između ostalog, izvršiti usaglašavanje između 16 ministarstava. Međutim, taj posao je u toku, na njemu rade stručnjaci i vjerujem da će biti završen narednog utorka ili srijede - kazao je Novalić.

Prema njegovim riječima, zajedno sa rebalansom budžeta trrebalo bi da bude usvojen i stabilizacijski zakon, kojim je predviđen set mjera za pomoć privredi. Očekuje da bi Federalni parlament već naredne sedmice mogao održati sjednicu, na kojoj bi ova dva zakona bili usvojeni.

Napomenuo je kako je u FBiH, prema posljednjim informacijama, bez posla do sada ostalo 15.000 ljudi.

Novalić je najavio kako će plate budžetskih korisnika biti smanjene, ali da se penzije neće dirati.

- S obzirom da se radi o rebalansu federalnog budžeta, mijenjaće se plate na nivou FBiH. Što se tiče penzija, kao što sam i ranije govorio, niko neće smanjivati penzije. Međutim, zbog situacije, u vezi sa pandemijom koronavirusa, nažalost nećemo biti u mogućnosti izvršiti planirano povećanje penzija, tako da će one ostati na istom nivou - kazao je Novalić