Objavljeno koliko je Rusija zaradila od nafte i plina od početka rata

.
U isto vrijeme The New York Times javlja kako, prema novom izvještaju američkih obavještajaca, Rusija kupuje milione granata i raketa od Sjeverne Koreje

 

Prema istraživanju kojeg je objavio finski Centar za istraživanje energije, Rusija je od početka rata u Ukrajini do 24. avgusta zaradila oko 158 milijardi dolara od prodaje nafte i plina.

Centar navodi kako je EU i dalje najveći uvoznik ruskih fosilnih goriva. 54 posto energenata koje je Rusija izvezla od početka rata otišlo je upravo u Evropu. Radi se o iznosu od oko 85 milijardi eura, navodi finski centar.

To će se drastično promijeniti nakon odluke evropskih zemalja da prestanu kupovati rusku naftu i plin. U isto vrijeme The New York Times javlja kako, prema novom deklasificiranom izvještaju američkih obavještajaca, Rusija kupuje milione granata i raketa od Sjeverne Koreje.

Američki dužnosnici smatraju da taj podatak, baš kao i informacija da Iran dostavlja vojne dronove Rusiji, govori kako sankcije itekako utječu na sposobnost Rusije da dođe do oružja potrebnog za vođenje rata u Ukrajini.