Obnova stočnog fonda: Sanskim farmerima isporučene muzne krave

krave
Općina Sanski Most zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, uz podršku IFAD projekta, nabavila je nova muzna grla.

Na području općine Sanski Most u toku je realizacija veoma značajnog projekta koji ima za cilj dodatno unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na području općine, te pomoći ovdašnjim farmerima, kroz obnovu stočnog fonda, odnosno nabavku novih muznih grla. Projekt je prethodno odobrio Ured za koordinaciju projekata PCU, a izvedbeno se vezuje za Biznis plan pod nazivom “Smanjenje siromaštva kroz uključivanje u lanac vrijednosti proizvodnje mlijeka”, u koji je uključen 31 aplikant sa područja naše općine, a koji će dobiti isti broj junica. Njihova isporuka je počela, a radi se o visokosteonim junicama pasmine simental, koje su uvezene iz Njemčake.

Ukupna vrijednost projekta je oko 185.000 maraka, a sufinasira se sredstvima Ureda za koordinaciju projekata – PCU, i Općine Sanski Most, koji su izdvojili po 70.000 KM, dok su preostala sredstva osigurali krajnji korisnici, odnosno farmeri.

Općina Sanski Most je i ove godine realizirala veoma važan projekat podrške poljoprivrednoj proizvodnji, kojim je kroz zajedničko sufinansiranje omogućila poljoprivrednim proizvođačima nabavku novih muznih grla. U projekt je bio uključen i SLUP, dok je firma “^apljanka”, kao lider u proizvodnji mlijeka, učestvovala u nabavci junica. Od svih grana poljoprivredne proizvodnje, posljednjih godina stočarstvo se profiliralo kao vodeća grana koja okuplja najveći broj poljoprivrednika. Posebno se izdvaja proizvodnja mlijeka, koja godinama bilježi rast, zbog čega se proizvođači mlijeka sa područja općine Sanski Most svrstavaju među vodeće po tom pitanju, i upravo zbog toga, neophodo je podsticati njihov budući razvoj.

Na godišnjem nivou na području sanske općine proizvede se više od sedam milona litara mlijeka, što sanske farmere svrstava među najveće proizvođače mlijeka u Unsko-sansko kantonu.