Obrtnici Cazin dobili prostorije Udruženja: Pozivaju sve djelatnike, zanatlije i obrtnike na neformalni sastanak

Home

Obrtnici Cazin dobili prostorije Udruženja: Pozivaju sve djelatnike, zanatlije i obrtnike na neformalni sastanak


"Opće udruženje obrtnika Krajina" Cazin obavještava članove Udruženja te sve obrtnike srodne djelatnosti, kućne radinosti i one koji žele biti članovi Udruženja da prisustvuju neformalnom sastanku.

Cilj sastanka je da se posjete prostorije koje je Udruženje dobilo posredstvom Općine na korištenje, te da ih zajedničkim doprinosom što prije osposobe za početak rada. Buduće prostorije Udruženja nalaze se na Alincu odnosno prostorije bivše Gradske biblioteke Cazin.

Neformalni sastanak Udruženja održat će se u petak, 12. maja 2017. godine s početkom u 14:30 sati u Cazinu u prostorijama bivše Gradske biblioteke.

Kako je sve počelo?

Grupa entuzijasta, obrtnika iz Cazina, zajedničkim snagama i velikom voljom, 29. marta 2017. godine, osnovala je prvo Udruženje “Opće udruženje obrtnika Krajina” u Cazinu. Do osnivanja Udruženja došlo se na ideju upravo iz nepostojanja sličnih udruženja na prostoru Cazina, za razliku od drugih općina i gradova u Unsko-sanskom kantonu. Jedino slično udruženje postajalo je u Cazinu prije rata, i od tada se izgubila svaka veza obrtnika jednih s drugima. Do sada su se obrtnici mogli obratiti samo Obrtničkoj Komori USK ali takav vid suradnje za male obrtnike ponekad je nedostižan ili prezahtjevan a u neku ruku i "problematičan" za dobijanje svih potrebnih informacija.

Zato je osnovni cilj ovog udruženja da okupi što više obrtnika koji će s jednog mjesta zajedno djelovati i imati transparentne sve potrebne informacije.

Na ideju je došao Aladin Kapić, predsjednik Udruženja koji je inače i član obrtničke Komore te je na jednom od sastanaka shvatio da treba Cazinu i cazinskim obrtnicima pružiti mogućnost koju posjeduju druge općine i gradovi. U krugu svojih prijatelja obrtnika razradio je ideju i nije trebalo mnogo vremena da ideja o osnivanju ovoga Udruženja bude prepoznata među Cazinjanima kao i dobije podršku predsjednika Komore Enesa Arapovića. Već na prvom sastanku Udruženja izglasano je radno tijelo čije članove možete vidjeti OVDJE.

Zašto postati član Udruženja

Ono što je bitno naglasiti, a što smo u razgovoru sa predsjednikom Udruženja saznali, je da svi cazinski obrtnici nisu upućeni u poticajne programe, grant programe, nepovratna sredstva od strane Federalnog ministarstva obrta, Federalnog zavoda za zapošljavanje, nevladinih organizacija i sektora, i mnogih drugih, putem kojih mogu aplicirati i dobiti pomoć u pokretanju vlastitih djelatnosti. Upravo zato Opće udruženje obrtnika Krajina Cazin će svoje članove blagovremeno obavještavati o svim takvim sredstvima i mnogim drugim informacijama vezanim za dobrobit svih.

Cilj im je da imaju jednog stalnog zaposlenika (sekretara) koji će pratiti sve takve informacije, pozive i konkurse a koje će biti dostupne podjednako svim članovima.

Ko se može učlaniti

U Udruženje se mogu učlaniti svi obrtnici, srodne djelatnosti, kućne radinosti, firme te na jednom mjestu informisati se o Javnim pozivima, konkursima, poticajima te informacijama o osnivanju vlastitog biznisa odnosno obrta. Od Udruženja ćete dobiti pomoć pri izradi biznis planova, te pomoć u svakom trenutku pri otvaranju novih djelatnosti. "Opće udruženje obrtnika Krajina" Cazin, mjesto je odnosno vid informatora gdje se uvijek možete i imate kome obratiti za sva pitanja, sugestije, pomoć.

Zajedničkim snagama svih članova iznalazit će se rješenja za probleme, razmjenjivati iskustva i ideje te boriti se za svoja prava. 

Članarina Udruženju je dobrovoljna i simbolična. Moći ćete ispuniti pristupnicu, postati član i imati u svako doba dana i noći oslonac i podršku u svom poslu.

Kako postati član Udruženja

Jednostavno. Više informacija o Udruženju kao i učlanjenju možete dobiti ukoliko pošaljete poruku na službenu Facebook stranicu Opce udruzenje obrtnika Krajina-Cazin ili putem Facebook profila Obrtnici Cazin, ali i javite se na kontakt broj predsjednika udruženja Aladina Kapića, 061/770-245. Osim ovih načina možete se javiti u prostorije Udruženja u Cazinu (prostorije bivše Gradske biblioteke Cazin).

"Opće udruženje obrtnika Krajina" Cazin djeluje kao nevladina, nestranačka, nepolitička asocijacija obrtnika i zanatlija za područje Grada Cazina. Zato, iskoristite priliku, postanite član i olakšajte si poslovanje u svakom domenu.

 

(Cazin.NET)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 11/05/2017 - 11:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top