Od početka izraelskih napada u Pojasu Ga*e ubijeno najmanje 33.686 P*lestinaca

b

Najmanje 52 Palestinca su ubijena, a 95 povrijeđeno u posljednja 24 sata dok Izrael nastavlja napade na opkoljeni Pojas Gaze, saopštilo je u subotu Ministarstvo zdravlja te teritorije.


“Izraelske okupacione snage počinile su pet masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, ostavivši 52 poginula i 95 povrijeđenih tokom protekla 24 sata”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi da pod ruševinama i pored puteva ima još mrtvih, ali da medicinski timovi i službenici civilne zaštite ne mogu da dođu do tijela.

Kako se navodi, broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra dostigao je 33.686, a povrijeđenih 76.309.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.