Od sutra navečer snijeg!

snijeg
Noćas i sutra prvi dio dana većinom dosta toplo zahvaljujući pojačanom južnom vjetru uz lokalno kišu i pljuskove.

 

Sutra veći dio dana u znaku oblačnog vremena uz kišu i pljuskove, izraženije od sredine dana i poslijepodne. Najviše padavina u sjeverozapadnim, zapadnim, jugozapadnim dijelovima Bosne i u Hercegovini, najmanje prema istoku zemlje. Od sredine dana i poslijepodne postepeno zahlađenje sa sjevera.

Hladni zrak u prizemnom sloju atmosfere će se probiti sutra(10.12.) u jutarnjim satima kroz tzv. “Bečka vrata”, i trebao biti stići negdje sutra oko sredine dana na sjeverozapad i sjever Bosne. Uz njegov dolazak očekuje se okretanje vjetra na umjeren do jak sjeverac koji će donijeti nagli pad temperature. Pojačat će intenzitet padavina, uz umjerenu do jaku kišu. Kako se hladni zrak brže probija u nižim slojevima atmosfere u odnosu na one nešto više, tako ćemo na zahlađenje po visini malo pričekati, do večernjih sati sutrašnjeg dana.

U večernjim satima sutrašnjeg dana uz pad temperature i po visini, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg na sjeverozapadu Bosne uz formiranje snježnog pokrivača. Prije dolaska hladnog zraka po visini, zbog naglog hlađenja nižeg sloja moguća pojava ledenih zrnaca.

Snijeg na sjeverozapadu Bosne u večernjim satima subote

Sve to isto očekuje i većinu ostalih mjesta naše zemlje, od poslijepodnevnih sati subote. Dakle, najprije proboj hladnog zraka u nižem sloju, nagli pad temperature uz okretanje vjetra na pojačan sjeverac, kiša, moguća lokalno i ledena zrnca pa nešto kasnije i snježne padavine.

Tako da će do jutarnjih sati nedjelje veći dio zemlje dobiti snježne padavine. U nedjelju poslijepodne padavine će većinom stati uz rijetko padanje, da bi ih u večernjim satima i u noći na ponedjeljak opet bilo u većem dijelu zemlje, uglavnom slabih do rijetko umjerenih. Većinom susnježica i snijeg.

Snijeg u većem dijelu zemlje u nedjelju ujutro

U nedjelju i u noći na ponedjeljak sunježica i snijeg je moguć i u dijelovima sjeverozapadne, sjeverne i istočne Hercegovine. Uglavnom na nadmorskim visinama iznad 350 i 400 m. Postoji mogučnost da se na sjeveru Hercegovine spusti i do nizina. Lokalno stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. U ostatku nizina Hercegovine kiša.

Uz kišu, sutra je lokalno moguća i pojava grmljavine. Najizglednija na zapadu, jugozapadu Bosne i u Hercegovini.

Najviše snijega, od sutra navečer do ponedjeljka ujutro, se očekuje na sjeverozapadu Bosne te mjestimično u njenim centralnim dijelovima, 5 do 15 cm, lokalno na planinama do oko 20 cm. U ostatku zemlje visina uglavnom 1 do 5 cm, krajnji sjever i sjeveroistok Bosne uz nizine Hercegovine lokalno može ostati bez snježnog pokrivača.

Od ponedjeljka ujutro sa sjeverozapada postepen prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Najduže zadržavanje oblačnosti nad centralnim i istočnim dijelovima Bosne.