Odgođeno pripremno ročište srbijanskim operativcima u slučaju "Potočari"

Home

Odgođeno pripremno ročište srbijanskim operativcima u slučaju "Potočari"


Pripremno ročište u procesu protiv dvojice policijskih operativaca osumnjičenih za odavanje tajne u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjeta Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine, ponovo je danas odgođeno u Višem sudu u Beogradu za 7. decembar.

Za odavanje službene tajne terete se Milan Dumanović i Mladen Trbović, a ročište je bilo odgođeno i u maju zbog izostanka branitelja jednog od optuženih, podsjeća Tanjug.

Ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će se optuženi moći kratko izjasniti o krivici.

Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak suđenja kojem će javnost moći nazočiti, premda sud može isključiti javnost ako procijeni da je to potrebno radi čuvanja državnih i službenih tajni.

Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena po okončanju suđenja.

Dumanović i Trbović terete se da su izvršili kazneno djelo odavanje službene tajne. Oni su u medijskim istupima naveli da su kao policijski službenici, po usmenoj zapovjedi nadređenog, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak na komemoraciju u Potočare u Bosnu i Hercegovinu, 11. jula 2015. godine, kada je došlo do napada na tadašnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Uhićeni su krajem 2016. godine, a nakon nešto više od mjesec dana provedenih u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode.

 

(Izvor: klix.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 21/09/2017 - 12:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top