Odluku Irana da podrži rezoluciju o Srebrenici prije smrti je donio ministar Amir-Abdollahian

v

Među državama za koje je postojalo veliko interesovanje kako će se izjasniti prilikom glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici bio je i Iran, kao država koja je u toku najtežih trenutaka bila veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.


Odluku da Iran podrži rezoluciju donio je nedavno preminuli ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Adollahian prije svoje smrti.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova I.R. Iran Naser Kanani je još u aprilu ove godine indirektno potvrdio za Sahar TV da će Iran podržati rezoluciju o Srebrenici, odnosno da je ministarstvo donijelo odluku.

Iako nije bilo značajnih diplomatskih akcija bh. diplomatije prema Iranu, jasno je da je ova država ispred vlastitih političkih interesa i odnosa s Rusijom i Kinom stavila moralnu odluku podržavanja Rezolucije o genocidu o Srebrenici.

Nakon usvajanja, Amir Saeed Iravani, ambasador i stalni predstavnik Irana pri Ujedinjenim narodima, kazao je kako Iran ističe svoju principijelnu poziciju u podršci miru, stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

"Naš glas za danas usvojenu Rezoluciju pokazuje naše uvjerenje da podržavamo i suosjećamo sa žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine. Odavanje počasti i sjećanja na žrtve u Bosni i Hercegovini trebalo bi ujediniti ljude i potaknuti globalno odbacivanje zvjerskih zločina. Također bi trebao promicati i pravdu i oprost za buduće generacije", kazao je Iravani.

Dodao je kako sodrškom Iran također odaje počast "našim poginulim herojima, državljanima Irana, koji su ubijeni za dragocjeni cilj pomoći građanima Bosne i Hercegovine u tim nesretnim događajima".


"Nažalost, tada je međunarodna zajednica iznevjerila savjest svijeta, ostavljajući nedužne ljude žrtvama najtežih zločina. Genocid u Srebrenici doista je bio mračna stranica u historiji čovječanstva i Ujedinjenih naroda", istakao je Iravani.

Podsjećamo, u padu helikoptera u sjeverozapadnom Iranu u nedjelju su poginuli predsjednik Irana Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i još sedam drugih putnika.

U decembru 2022. godine Amir-Abdollahian je boravio i u posjeti Bosni i Hercegovini gdje se sastao sa tadašnjom ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, te predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Amir-Abdollahian je tokom posjete boravio i na šehidskom mezarju Kovači gdje je odao počast prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

Tada je kazao kako je Iran uvijek bio uz BiH, i u najtežim trenucima, a poručio je da podrška neće izostati ni u budućnosti.

"Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH", rekao je tada Abdollahian.

Foto: ISNA