Održavanje turnira u Velikoj Kladuši

321
Pročitajte nova dešavanja u Velikoj Kladuši

Jedno narušavanje javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode bez povrijeđenih lica evidentirali su službenici Policijske stanice Velika Kladuša. Krivičnih djela nema prijavljenih.

„Vatrogasci su imali mirna protekla 24h“ – rekao nam je dežurni Dizdarević.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 43 pacijenta, a stanje jednog od njih zahtijevalo je dalje upućivanje. Dežurni su bili doktori Amra Zulić i Kasim Selman.

Isporuka električne energije je uredna.

Stonoteniski klub „Krajišnik“ Velika Kladuša danas u Gradskoj sportskoj dvorani u Velikoj Kladuši organizira „Stonoteniski kamp za djecu i odrasle“.

U sklopu Stonoteniskog kampa planirano je održavanje turnira za rekreativce i profesionalce u kategoriji do 19 godina i opća kategorija 19+. Turnir će se igrati danas od 09:00h.

Program za djecu i školarce do 18 godina počinje u 14:00h a obuhvatat će prezentaciju stonog tenisa, upoznavanje djece i školaraca sa robotom za tenis Shorty, revijalno takmičenje u stonom tenisu, te podjelu slatkiša i promotivnih reketa.

Nakon remija na komšijskom gostovanju u Bužimu, igrači Krajišnika danas na domaćem terenu Gradskog stadiona u Velikoj Kladuši dočekuju NK „Sloga“ iz Bosanske Otoke. Ovaj susret na programu je sa početkom u 17:30h.

Međunarodni je dan biološke raznolikosti ili biodiverziteta

Ujedinjene nacije su 1993.godine proglasile 22. maj kao Međunarodni dan biološke raznolikosti ili biodiverziteta, ukazujući na veliku ulogu biološke raznolikosti pri održivom razvoju. Ovaj datum je odabran kao spomen na 22. maj 1992. godine kada je usvojen tekst Konvencije o biološkoj raznolikosti. Kada je 2011. godine od strane Ujedinjenih nacija proglašena Međunarodnom godinom šuma, biodiverzitet šuma je bio tema Međunarodnog dana biodiverziteta.

Biodiverzitet, ili biološka raznolikost, predstavlja raznovrsnost gena, vrsta i ekosistema na Zemlji u svim svojim pojavnim oblicima, predstavljajući osnovu života na Zemlji i ima direktan uticaj na život svih ljudi. Ipak, svijet je u posljednjih nekoliko decenija počeo da gubi vrste i staništa rastućom i zabrinjavajućom brzinom, u prvom redu zbog ljudskih aktivnosti. Klimatske promjene i globalno zagrijavanje su direktno prouzrokovale nestajanje i ugrožavanje pojedinih vrsta.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 22. maj:

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a vozače upozoravamo na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Zbog održavanja trke danas u vremenu od 09 do 11 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Sarajevo-Trebević (od objekta Greenpark i Sunnyland do hotela Pino Nature).

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 za saobraćaj je zatvorena preticajna traka od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever u dužini 400m. Za vrijeme radova saobraća se voznom trakom. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Banja Luka-Prijedor (dionica Ivanjska-Lamovita), zbog radova na asfaltiranju saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Bistrice.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. U jutarnjim satima pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i istočnim područjima Bosne. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Dnevna temperatura od 23 do 29, na jugu do 32 °C.

Prolazak fronta iznad naše zemlje mogao bi kod osjetljivih osoba dovesti do jačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Od meteopatskih reakcija na promjenu vremena moguće su malaksalost, glavobolja, nervoza. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, osobito u toplijem dijelu dana. Opća slika postepeno će se poboljšavati sa poslijepodnevnim i večernjim satima.