Okončano saslušanje, Milorad Dodik napustio zgradu Tužilaštva BiH

asd
On je dobio poziv da tužiocima da iskaz na okolnosti afere "Ikona", u zgradu pravosudne institucije ušao na sporedni ulaz

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedsjedništva BiH napustio je danas  Tužilaštvo BiH,  gdje ga je saslušao postupajući tužilac.

On je dobio poziv, prema nezvaničnim informacija,  tužiocima da iskaz na okolnosti afere "Ikona". Dodik je ušao u zgradu Tužilaštva BiH na sporedni ulaz u 11 sati, a na isti ulaz, zgradu je napustio oko 12 sati.

Podsjećamo, radi se o ikoni koju je Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije prilikom nedavne posjete BiH.

Ubrzo je reagirala Ukrajina koja tvrdi da se radi o ikoni koja je dio njene kulturne baštine i za koju smatra da je ukradena. Nedugo potom Lavrov je ikonu vratio te je naloženo Interpolu da istragom utvrdi njeno porijeklo. 

Zbog ove afere, ranije u Tužilaštvu BiH saslušan ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija, a iskaze će dati i ostala dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

U Sarajevu je zbog ove afere nedavno boravio i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. 

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago. Nedavno je i šef ukrajinske diplomatije  poručio da "Dodik nastavlja lagati javnost" i da je ikona njihova.

Pogledajte VIDEO

Image
RJZ