Heftičnjak: Otac zvan Hrabrost

heft112

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Muriz Memić poručio: Sada očekujem otvaranje istrage za ubistvo

U Sarajevu je održan 20. po redu protest kojim porodica Memić traži istinu i pravdu za njihovog ubijenog Dženana. Manje-više priča je svima poznata svima i očito da je čitav jedan politički, policijski, sudski i institucionalni kapacitet iskorišten kako bi se zataškala ova smrt, kao uostalom i smrt nedužnog drugog dječaka, Davida Dragičevića, u Banja Luci. Otac Muriz je kao u kakvom grčkom mitu počeo da traga za odgovornim, za ubicama i onima koji ih očito štite. Prošao je Muriz svoj Had i rijeku Stiks, traga Muriz i dalje i ne želi da na ovom i onom svijetu ostavi sina. Murizova borba je titanska, velika i on je otac koji je ušao u srca svima koji traže pravdu i istinu za ubijenu djecu. Ne smije se Murizu zamjeriti što ponekad u svojoj borbi odluta, pa ga politički virovi vuku ka tom blatu, niti kada naivno štiti notornu Gordanu Tadić, jer je njegova borba puno veća od toga. Borba protiv sistema, dakako, ne smije biti zamijenjena drugim također lošim sistemom, ali se otac Muriz mora poštovati. U Sarajevu, pred nekoliko hiljada ljudi, izjavio je: ''Doći ćemo do Dženanovih ubica imamo snage i pameti. Oni se igraju s pravosuđem. Imamo časnih tužilaca i policajaca i oni moraju da dođu na odgovorne pozicije. Ovo okupljanje mora bude poruka da znaju da smo se probudili. Da osjetu snagu naroda.'' Muriz je čovjek zvan Hrabrost.

 

Šepić o najavi brze ceste: Krajišnicima samo obećanja, a svojim firmama tendere, poslove, milione…

Kako se koji izbori primiču, Krajina opet postaje poligon za lažna obećanja. U tome prednjači SDA koja je davno izgubila kredibilitet i svaki obraz. I ptice na granama znaju da je Krajina više puta prevarena i iznevjerena, a posebno je bolna priča oko infrastrukture i izgradnji brze ceste prema Sarajevu. Šampion po tim obećanjima je svakako Bakir Izetbegović, ali ni ovi naši Krajšnici i Bakirovi emisari ne obmanjuju ljude ništa manje... Nakon zadnjih obećanja, predizborne priče o velikim ulaganjima i brzoj cesti Bihać – Cazin – Velika Kladuša, reagirao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić i samo podsjetio na ranija i neizvršena obećanja i pozvao Krajišnike da ne dozvole da ih ponovo varaju i obećavaju isti ljudi i kadrovi koji su dosad više puta obećavali, a ništa od toga nisu realizirali. ''Sad, godinu pred naredne izbore, njegovim stopama, njegovi imenovani kadrovi najavljuju 'nove brze ceste od Bihaća, preko Cazina do Velike Kladuše'… Krajišnicima opet nova obećanja, a svojim firmama tendere i milione i nastavak pljačkanja… Samo argumentima i istinom… Pročitajte te izjave iz 2016. godine, ova današnja obećanja, pratite šta će sve od toga biti i sjetite se svega toga kad budete donosili odluke kome dati podršku da vas predstavlja i o za vas važnim pitanjima odlučuje…'', poručio je Šepić.

 

U 17 sati najavljen veliki protest u Cetinju: Reći ćemo NE fašizaciji onima koji su nas tukli pendrecima

U Crnoj Gori i dalje vrije. U Cetinju se i danas protestvuje, sa porukom Crnogoraca da kažu odlučno NE daljoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva. Na građanske proteste se pozivaju svi kojima je na srcu građanska, demokratska, slobodna, antifašistička i sekularna Crna Gora, da se okupe na Cetinju i da se iskaže protest onima koji su nas prošle ''neđelje'' trovali suzavcima, tukli gumenim mecima, pendrecima, gađali šok bombama zato što ne pristajemo na veleizdaju ove vlasti, navedeno je u pozivu. Srbija i dalje truje međudravničke odnose i huška građane u Crnoj Gori koje se izjašnjavaju kao Srbi. S druge strane, Crnogorci su odlučni da ne pristaju na status građana drugoga reda, na obespravljenost, na progon, na represiju. Podsjećamo da je prošle nedjelje, tokom sukoba demonstranata i policije prilikom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju, privedeno 14 osoba, a lakše povrijeđeno njih 60, od čega polovina policajaca. Crna Gora i čitav demokratski region očekuju odlučniju podršku međunarodne zajednice, pogotovo jer se Crna Gora nalazi u NATO paktu. Ovaj region ne smije biti poligon za razne vuline i ostale političke klaune koji nas opet tjeraju na haos i mogući rat.

 

Angela Merkel odlazi: Šta to znači za Balkan?

Nakon 16 kancelarskih godina, odlazi Angela Merkel. Kada se sve sabere i oduzme, popularana Angie je bila na strani razvoja regiona i njegovom evropskom habitusu i perspektivi. Najviše je problema imala sa Srbijom, a pitanje Kosova i dalje je neriješeno. Merkel je insistirala da Beograd mora dati zeleno svjetlo za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, što je i uslov da, ako to ne učini, neće biti ništa od priželjkivanog ulaska Srbije u Europsku uniju. Nikada Srbija neće odustati od Kosova u korist članstva u Europskoj uniji, moglo se čuti tada. I doista: službeni Beograd po tom je pitanju nije bio spreman ni na najmanju korekciju politike prema Kosovu. To SPD nije spriječilo da Tadića samo godinu kasnije odlikuje za njegove navodne zasluge oko ''europskih integracija njegove zemlje''. Nakon iskustva koje je doživjela u Beogradu, Merkel je promijenila svoju političku taktiku. Umjesto konfrontacije, karte je stavila na kooperaciju, i to ne samo s čelnim političarima Srbije. Vodeći akteri Bosne i Hercegovine, koju se u medijima često naziva ''propalom'' državom, ona je primala pojedinačno u svom uredu u Berlinu – kako bi ih motivirala na ustupke oko brojnih tema oko kojih je bilo neslaganja. Ali ni te geste nisu urodile nekim konkretnijim političkim uspjesima. Kao jedan od njenih posljednjih pokušaja demokratizacije BiH jest i dolazak njenog čovjeka od povjerenja na mjesto Visokog predstavnika. Christiane Schmidt, na tebe je red... 

 

BiH u šokantoj završnici izgubila tri boda i odigrala neriješeno u Zenici

Ponovo smo prošli ko bosi po trnju. Naša fudbalska reprezentacija ponovo je naljutila na hiljade svojih navijača. U utakmici koji smo morali dobiti, i to protiv najslabije reprezentacije u našoj grupi, opet smo podbacili. Ovaj put nas je iznenadio Kazahstan. Prvo poluvrijeme smo odigrali i solidno, napadači, ali na otvaranju drugog poluvremena gosti iz Kazahstana u jedinoj šansi postižu pogodak iz kornera. Napadali su naši Zmajevi poslije toga, da bi nakon prekršaja i dugog provjeravanja iz VAR sobe ipak bio dosuđen penal, a u gol ga pretvorio Miralem Pjanić. To je posebno onda dalo elana našim reprezentativcima da bi u zadnjih 10 minuta utakmice ponovo nakom sjajnog izvođenja kornera od strane Malog princa Miraleme Pjanića, Luka Menalo, koji je nekoliko minuta prije toga ušao u igru, postigao prelijep pogodak glavom. A onda šok u 95. minuti Kazahstan iz slobodnog udarca dolazi do poravnanja, nakon što je nepotreban faul napravio Edin Džeko. Našim Zmajevima želimo sreću i uspjeh i nadalje i da nas konačno učine ponosnim i zaigraju na velikom takmičenju u dresovima BiH.