Ovi liječnici se iz penzije vraćaju poslu: "Situacija će biti još gora"

asd
Zdravstveni sustav nalazi se u izrazito teškoj situaciji, a kako je najveći problem nedostatak medicinskog osoblja, Ministarstvo zdravstva zamolilo je Hrvatsku liječničku komoru da im dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama.

Index je razgovarao s dvojicom umirovljenih liječnika od kojih je jedan svoj radni vijek proveo u KBC-u Split, a drugi u KBC-u Rijeka, a obojica su se bez puno razmišljanja javili na ovaj poziv da svojim znanjem i iskustvom pomognu i pacijentima i kolegama koji se nalaze pod izrazitim pritiskom u ovoj pandemiji.

Kirurg dr. Andro Tripković iz Splita u mirovini je od studenog 2019. godine. Svoj radni vijek proveo je u KBC-u Split na Klinici za kirurgiju, gdje je bio i pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju. Poziv da se stavi na raspolaganje zdravstvenom sustavu i priskoči u pomoć odmah je prihvatio.

Kirurg Tripković: Odlaskom u mirovinu nisam prestao biti liječnik
"Čim sam vidio poziv Hrvatske liječničke komore, odmah sam se javio i stavio na raspolaganje. Čim sam pročitao taj poziv shvatio sam da je situacija takva da je prijeko potrebno da se jave umirovljeni liječnici, neosporno mi je bilo da se trebamo javiti, nisam razmišljao, samo sam se javio", istaknuo je u razgovoru za Index dr. Tripković.

U mirovinu je, kaže nam, otišao po sili zakona, odnosno s navršenih 65 godina života.

"Odlaskom u mirovinu nisam prestao biti liječnik i ta moja davno izrečena Hipokratova zakletva nije otišla u zastaru. Ne znam gdje bi me sad mogli pozvati da radim, no pretpostavljam da će me pozvati u KBC Split gdje sam i radio. Taj rizik kojem se izlažem po mom mišljenju je manje važan od stručne koristi i pomoći koju mogu ponuditi potrebnima. Mislim da je to sasvim logično što sam se javio, možda nije tako često, ali je najiskrenije što jedan liječnik u ovom trenu može ponuditi, ako živi svoj posao", objasnio je dr. Tripković.

Navodi kako zasigurno ima i kolega liječnika koji se nalaze u mirovini, ali se neće odazvati na ovaj poziv u pomoć zdravstvenom sustavu koji je pred kolapsom u ovoj pandemiji.

"Doći će do još gore situacije od ove sad"
"Neki se možda boje zaraze ili su već ušli u neku kolotečinu od mirovine, meni ovo nije problem. Mislim da bi i dalje mogao sasvim aktivno raditi da su drugi uvjeti. Naime, mi odlazimo po sili zakona u mirovinu. Razumijem da treba pustiti mlade da rade, no i mi stariji, iskusni liječnici u ovoj situaciji možemo puno pomoći", istaknuo je dr. Tripković.

Ističe kako je odmah bilo jasno da je situacija ozbiljna čim su pozvali umirovljene liječnike da se vrate na posao i stave na raspolaganje zdravstvenom sustavu.

"Jasno je i da će doći do još ozbiljnije situacije, koja će biti gora nego sada. U slučaju da se umirovljeni liječnici ne odazovu na ovaj poziv, stvorila bi se izrazito nepovoljna situacija jer i dalje imamo sve ostale bolesti koje smo imali i prije korone. Dosta je kirurga sad i u samoizolaciji, oni ne liječe koronu, ali liječe ostale pacijente koji boluju od primjerice malignih bolesti, zatim imamo hitne slučajeve gdje su potrebne hitne operacije. I zašto smo mi tu da uskočimo u pomoć", obrazložio nam je dr. Tripković svoje razloge za povratak na posao.

Umirovljeni primarijus Valenčić prebolio teži oblik covida-19 i sad želi pomoći drugima
Primarijus Maksim Valenčić iz Rijeke, po struci specijalist urologije, umirovljen je prije 7 godina, no nastavio je raditi u Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci sve do rujna ove godine, dok nije obolio od covida-19.

"Iako sam i sam prije mjesec dana prebolio teži oblik covida-19 (bolnički sam liječen 14 dana, od toga veći dio u Jedinici intenzivnoga liječenja), dosada sam se dobro oporavio i osjećam se sposobnim, ako to bude potrebno, pomoći svojim kolegama u bolnici. Kako sam covid-19 upravo prebolio, iako pripadam starijoj populaciji, ne spadam u rizičnu skupinu. Umirovljen sam 2013., ali nisam nikad prestao biti aktivan. Do početka rujna ove godine, kada sam obolio, radio sam 20 sati tjedno kao urolog u Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci", ispričao nam je primarijus Valenčić.

Specijalizaciju je obavio od 1977. do 1982. na Klinici za urologiju bolnice Friederikenstift u njemačkom gradu Hannoveru, a zatim je 2 godine radio kao specijalist na Klinici za urologiju Gradskih klinika Dortmunda.

"Dužnost je svih nas umirovljenih liječnika ako se dobro osjećamo da pomognemo"
"Po povratku u domovinu, od 1984. do 1990. radio sam u Centru za dijalizu i transplantaciju Klinike za kirurgiju Kliničkoga bolničkoga centra Rijeke. Od 1990. do 1992. bio sam ravnatelj KBC-a Rijeka. Nakon toga, od 1992. do umirovljenja 2013. radio sam na Klinici za urologiju KBC Rijeke, s time da sam zadnje tri godine bio predstojnik klinike", kazao je dr. Valenčić za Index.

Iako se javio na poziv da pomogne zdravstvenom sustavu, i dalje ne zna kad će ga i gdje pozvati.

"Poziv liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama uputila je Hrvatska liječnička komora, a na zamolbu Ministarstva zdravstva, s time da se zatim Ministarstvu dostave podatci. Pretpostavljam kako će Ministarstvo zdravstva dostaviti bolnicama popis liječnika koji im se stavljaju na raspolaganje", kazao nam je dr. Valenčić.

Misli kako je ovaj poziv liječnicima u mirovini vrlo racionalan i potpuno opravdan potez Ministarstva zdravstva te da je dužnost svih umirovljenih liječnika, ako se osjećaju fizički i stručno sposobnima za to, pomoći svojim kolegama i pacijentima u ovoj izvanredno teškoj situaciji.