Ovo su namirnice koje morate puno više jesti da biste konačno mogli smršavjeti

Home

Ovo su namirnice koje morate puno više jesti da biste konačno mogli smršavjeti


ŽELITE li biti fit, imati divnu liniju i dobro zdravlje, nemojte jesti ovo ili ono. Je li vam već dozlogrdilo da vam stalno netko nešto brani? 

Mi ćemo stoga ovog puta okrenuti priču i reći vam nešto što možda znate i sami, ali sigurni smo - ne radite baš puno po tom pitanju. 

Pričamo o vlaknima koje velika većina ljudi, čak i oni koji silno brinu o svom zdravlju, ne jedu u dovoljnoj količini. Što je zapravo prilično čudno, jer se zna da su vlakna itekako potrebna da nam se organizam pravodobno čisti i čuva liniju. 

zdravlje

"Vlakna su zapravo najbliže čarobnoj formuli mršavljenja, kaže Keri Gans, R. D., autorica knjige Small Change Diet, ali nažalost, većina nas ne konzumira ni upola toliko vlakana koliko bi trebali. 

Ona nam otkriva i koliko je to u prosjeku: "Prosječna žena trebala bi dnevno pojesti između 25 do 30 grama vlakana, a to odgovara količini od sedam jabuka, 12 šalica brokule ili sedam i pol šalica zobene kaše."

Vjerujete li još uvijek da stvarno ne jedete dovoljno vlakana? Ili da vam ta vlakna ne trebaju jer vas voće zapravo ne zasiti, moramo naglasiti kako je voće tek dio asortimana zdravih, prirodnih vlakana.

zdravlje

No, kako uravnotežena prehrana znači sukus triju najznačajnijih vrsta namirnica - proteina, ugljikohidrata i vlakana, ove potonje se nekako najviše zanemaruju kod planiranja obroka, a to pod hitno morate ispraviti. Savjetuje to Gans, ujedno ističući sve prednosti vlakana, kako bismo još bolje shvatili zašto su nam toliko važna i zašto ljudi koji ih jedu u dovoljnoj količini obično nemaju problema s linijom.  

 

 

Vlakna će vas zasititi, duže držati vaše trbuhe punima, a organizam će ih lako preraditi te će potom odraditi i onu drugu važnu ulogu: pročistiti cijeli probavni trakt. 

Upravo je zato dovoljna količina vlakana pravi jamac da nećete morati posezati za međuobrocima te ćete ujedno s istom tom hranom pomoći organizmu da je lakše i bolje iskoristi.  

 

 

#strawberry??? #rasberry ???#summertime☀️☀️☀️

Objavu dijeli Dange AK (@dange_ak)

 

Budući da nije neka fora svaki dan pojesti sedam jabuka, svaki obrok možete zaista ukusno začiniti i s nekom namirnicom punom vlakana, odnosno razdijeliti i tako učinkovitije planirati obroke.  

Primjerice:  

Šalica zobene kaše – oko 4 grama

Pola avokada – oko 6 grama 

Srednje velika kruška – 6 grama

Ječam – pola šalice – 4 grama 

Slanutak – pola šalice – 4,5 grama 

Ili izbor možete povećati drugim namirnicama koje su također pune vlakana kao što su: chia sjemenke, lanene sjemenke, tamna čokolada, bademi, grašak, grah, maline, jabuke, prokulice, artičoke.   

 

 

Tagovi
Objavio: Tue, 15/08/2017 - 07:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top