Palestinska zajednica u BiH: Dio bh. državljana je uspješno prešao granicu u Rafahu

ć

Jedan dio osoba nije evakuiran iz Gaze, jer nisu mogli da sigurno dođu do graničnog prijelaza usljed opasnosti po život, navode u saopćenju.

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini želi zahvaliti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, ambasadorima Bosne i Hercegovine u Kairu i Dohi Sabitu Subašiću i Semiru Haliloviću, te svim drugim institucijama i pojedincima koji doprinose evakuaciji bh. državljana i njihovih porodica iz Pojasa Gaze.

Dio državljana na sigurnom
- Prema nama dostupnim informacijama, dio bh. državljana je uspješno prešao granicu u Rafahu i nalaze se na sigurnom. Još uvijek, jedan dio osoba nije evakuiran iz Gaze, jer nisu mogli da sigurno dođu do graničnog prijelaza usljed opasnosti po život. Apelujemo na sve institucije da nastave ulagati napore da se i oni što je moguće prije evakuiraju na sigurnu teritoriju - naveli su iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu.

Nadalje su istakli, "zbog brutalne izraelske agresije i genocida u Pojasu Gaze, civili su prinuđeni napustiti teritoriju, spašavajući vlastite živote i od institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da zaštite svoje državljane i njihove porodice i da nastave ulagati maksimalne napore u evakuaciji".

Borba za mir i slobodu
- Zahvalni smo što je barem dio uspješno evakuiran. Palestinski narod nastavlja svoju borbu za mir i slobodu uz podršku sve većeg broja država i ljudi širom svijeta - naveli su u saopćenju, dodavši:

- Posebno se zahvaljuju ambasadoru države Katar u Bosni i Hercegovini Mešalu Ali Muhamedu Abdulahu Al-Atijahu (Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah) i hvala svima koji su doprinijeli procesu evakuacije i zaštite od napada izraelske okupacione vojske.