“Pali” policajci, carinici i špediteri: Iz BiH u Hrvatsku i obratno švercali auta, namještaj, meso, rakiju…

Home

“Pali” policajci, carinici i špediteri: Iz BiH u Hrvatsku i obratno švercali auta, namještaj, meso, rakiju…


Nakon više od pet godina, koliko je proteklo od hapšenja i početka istrage, na sudu u Osijeku izrečena je nepravomoćna presuda za 26 osoba koje je USKOK optužio da su bili dio velikog lanca krijumčara, među kojima je bilo i carinskih službenika, policajaca i špeditera, piše Jutarnji list.

Teretilo ih se da su godinama učestvovali u švercanju različite robe iz BiH u Hrvatsku i obrnuto preko graničnog prijelaza u Staroj Gradišci. Konkretno, da su uzimali i davali mito, omogućavali prijenos robe bez carinske kontrole i naplate carinskih davanja, pri čemu su se, prema USKOK-ovoj optužnici, između dviju država švercali automobili, tende, vino, korišteni namještaj, bijela tehnika, svježe meso, rakija, keramičke pločice, PVC stolarija, rabljeni bicikli, cigarete...

Od početka istrage i hapšenja pojedinih osumnjičenika do početka suđenja proteklo je gotovo pet godina. Istraga je u početku obuhvatila 44 osobe od kojih je 35 optuženo, a devetorica su se s USKOK-om nagodila na pripremnim ročištima. Na suđenju koje im je počelo 15. septembra 2016. tako se našlo njih 26.

Zanimljivo, svim osuđenima izrečene su ili uslovne zatvorske kazne ili kazne zatvora koje su im zamijenjene radom za opće dobro.

Tako je, primjerice, prvookrivljeni špediter Patrik Samardžić osuđen na 5 mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana, a drugookrivljeni carinik Zvonimir Matokanović na godinu dana zatvora koje su mu zamijenjene radom za opće dobro. Samardžić je, primjerice, osuđen jer je jednom prilikom u dogovoru s nepoznatim carinskim službenikom uvezao u Hrvatsku iz BiH 12 kilograma svježega mesa bez carinskog nadzora. Matokanovića se, pak, teretilo da je između ostaloga omogućio jednom državljaninu BiH da u Hrvatsku preveze svoj trkaći automobil na servis i bojenje bez carinske kontrole i dokumentacije. Također je, prema presudi, učestvovao u omogućavanju drugim okrivljenicima prevoženje korištenog namještaja, bijele tehnike i vina preko granice bez carinske kontrole.

 

(Izvor: jutarnji list)

Tagovi
Objavio: Čet, 26/01/2017 - 09:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top