Papa Franjo želi ići u Ukrajinu: Čeka se pravi trenutak

.
Iduće sedmice ću primiti predstavnike ukrajinske vlade koji će doći razgovarati i dotaknuti se moje eventualne posjete: vidjet ćemo što će od toga biti", rekao je

Papa Franjo: Želim ići u Ukrajinu, čekam pravi trenutak

Papa Franjo je danas, na obilježavanju praznika Duhova, ponovno pozvao na "prave pregovore" zbog "sve opasnije eskalacije" sukoba u Ukrajini.

- Dok ludilo razaranja i smrti bjesni i sukob se rasplamsava, potičući eskalaciju koja je sve opasnija za sve, ponavljam svoj poziv vođama naroda: molim vas, ne vodite čovječanstvo u propast - istakao je poglavar Katoličke Crkve u obraćanju s prozora Apostolske palače, pred 25.000 vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra. 

Sto dana od početka oružane agresije na Ukrajinu Franjo je pozvao na "prave pregovore za prekid vatre i za rješenje" kako bi se "u poštovanju ljudskog života čuo očajnički vapaj ljudi koji pate". Jučer je tokom susreta s djecom u Vatikanu 85-godišnji Papa potvrdio da želi posjetiti Ukrajinu, rekavši da čeka "pravi trenutak" za to.

- Htio bih poći u Ukrajinu, samo moram pričekati pravi trenutak za to jer nije lako donijeti odluku koja može svijetu načiniti više štete nego koristi. Moram naći pravi trenutak za to - rekao je odgovarajući na pitanje ukrajinskog dječaka.

- Iduće sedmice ću primiti predstavnike ukrajinske vlade koji će doći razgovarati i dotaknuti se moje eventualne posjete: vidjet ćemo što će od toga biti", dodao je. Papa je od početka sukoba 24. februara više puta pozivao na mir u Ukrajini, ali nikad nije direktno spomenuo Vladimira Putina i Rusiju, dok Katolička Crkva nastoji održati dijalog s Ruskom pravoslavnom crkvom.