Parlamentarna skupština BiH: Ukinuti PDV na humanitarne telefone

Home

Parlamentarna skupština BiH: Ukinuti PDV na humanitarne telefone


 


24SI - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević.

 

 [24 sata info] 

Predloženom dopunom, od plaćanja PDV-a bili bi izuzeti humanitarni telefonski pozivi kojima se doniraju sredstva za liječenje teško oboljelih u inostranstvu. 
 
U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je veliki broj teško oboljelih osoba, čije liječenje nije moguće u BiH, prinuđen da sredstva za skupe operacije u inostranstvu prikuplja uz pomoć takozvanih "humanitarnih telefona". Pozivi na ove brojeve nisu oslobođeni poreza na dodatu vrijednost, prenosi Radiosarajevo.
 
"Kako država, zbog raznih okolnosti, svojim socijalnim osiguranicima nije omogućila da i u zemlji mogu dobiti medicinske usluge koje često znače i spas za oboljelog, ne samo da je nehumano da na ovaj način ubire prihode nego i usporava brzinu prikupljanja pomoći. 
 
Odricanjem od ovih prihoda, država bi na indirektan način pomogla onim životno ugroženim čiji je jedini spas liječenje van zemlje", navodi se u obrazloženju ovog zakonskog prijedloga.Izvor vijesti: http://www.24sata.info

 

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 18:34

Facebook komentari

Back to top