Pergamenti sarajevske Hagade u izložbenom salonu Muzeja USK u Bihaću

Postavka Hagade Bišćanima i gostima grada na Uni, za razgledanje i uživanje u istinskoj umjetnosti biće dostupna u narednoj sedmici.

Ne zna se ko je pisac sarajevske Hagade nastale u drugoj polovni 14. vijeka na području sjeverne Španije. Na bosanskohercegovačko tlo, Hagada, koja u pevodu sa hebrejskog znači“priča“ dolazi kada su sefardski Jevreji protjerani iz Španije.

Ovo umjetničko djelo ustvari predstavlja multikulturalnost cijele Bosne i Hercegovine. Sarajevska Hagada je jedan od najočuvanijih primjeraka, a smatra se da je nastala kao vjenčani poklon. Izložba Hagade pod nazivom „Tri života sarajevske Hagade“ ustvari predstavlja tri ere u životu djela.

Prvi je period njenog nastanka u Španiji gdje je bila aktivno korištena od strane porodice, kaže kustosica Zemaljskog muzeja BiH Lejla Bećar. Drugi dio života Hagade predstavlja njeno putovanje Evropom, a najduže je zadržana u Veneciji, a treći segment puta Hagade je onaj sarajevski. Od 1894. godine Hagada se čuva u Zemaljskom muzeju, a prije toga pripadala je jevrejskoj porodici Kohen.  Sarajevska Hagada smatra se jednom od najljepših trenutno u svijetu, svakako je najočuvanija, pa čak i tokom posljednjeg rata, muzejski čuvari nacionalnog blaga su je uspjeli sačuvati i ostala je netaknuta.

Hagada je pisana hebrejskim jezikom, a sadržaj je ispisan krasnopisom na prerađenoj i istančanoj koži. Ova izuzetna rukopisna knjiga ima 142 pergamentska lista, neki od njih ispisani su krasnopisom, neki iluminirani.

Postavka Hagade Bišćanima i gostima grada na Uni, za razgledanje i uživanje u istinskoj umjetnosti biće dostupna u narednoj sedmici.

Image