Pet osoba povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći u Velikoj Kladuši

.
Dvije osobe su zadobile teže tjelesne povrede, a tri lakše u saobraćajnoj nezgodi koja se juče dogodila na magistralnom putu M 4.2. u mjestu Marjanovac. U nezgodi su učestvovala dva vozila. Prema izvještaju PS Velika Kladuša, u protekla 24h zabilježen je i jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira, dok krivičnih djela nije bilo.

Osam pacijenata od 34, koliko ih je zatražilo medicinsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša, upućeno je na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać. Dežurni su bili dr. Mustafa Hodžić i dr. Amra Zulić.

 

Covid ambulanta je imala 10 pacijenta, bez upućivanja na dalje liječenje.

 

Napajanje električnom energijom je stabilno.

 

Vodosnabdijevanje je uredno, a iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ apeliraju da zaštitite vodomjere od smrzavanja.

 

 Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema rasporedu.

 

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala intervencija.

 

Danas se u većem dijelu naše zemlje očekuje pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne, prije podne, magla i niska naoblaka, a poslije podne se očekuje smanjenje oblačnosti. Poslije podne naoblačenje u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu do 9 °C.

Biometeorološke prilike dodatno će se poboljšati. Stabilno, povremeno i sunčanije vrijeme, pozitivno će djelovati na većinu populacije. Neophodno je voditi računa o primjerenom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, izraženije tokom jutra i večeri, naročito osjetljive grupe poput hroničnih bolesnika, starijih osoba i djece. Dio prijepodneva u Bosni, manje probleme bi mogli uzrokovati magla i mjestimično povećana naoblaka, sa odmicanjem dana opća slika posvuda će biti ljepša.

 Danas u 16:56h zvanično dolazi zima. Trajaće do 20. marta 2022. godine. Zima nastupa u trenutku kada se Sunce nalazi točno iznad obratnice druge hemisfere. Tada je dan najkraći i naziva se zimska kratkodnevnica ili zimski solsticij.

 

 Predavanje na temu „Zdrava hrana i navike – utjecaj na psihičko zdravlje“ održaće se danas u organizaciji UP “Krajiška pčela” Velika Kladuša i Poljoprivrednog zavoda USK-a. Predavač je iskusni pčelar praktičar Šefik Rošić. Pored pčelara na predavanje pozivamo i građane koji žele da poslušaju ovu jako interesantnu i značajnu temu. Predavanje se održava danas s početkom u 11:00 sati u sali Udruženja Poduzetnika u zgradama u ulici Kozaračka.

Manifestacija „Kladuška zima 2021“ počinje večeras i trajaće do zadnjeg dana ovog mjeseca. U 11 dana koliko će trajati, ova manifestacija građanima i gostima Velike Kladuše ponudiće razne zabavne i sportske sadržaje, i za one nešto starije i za one mlađe. Večeras s početkom u 18:00h nakon zvaničnog otvorenja slijedi koncert muzičkog benda „Space Patrol“.