Plakat za ljetnu školu u Mostaru izazvao buru reakcija: Jesu li munare namjerno izostavljene?

.
Promotivni plakat Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru za prvu ljetnu školu o metodologiji političkih nauka, koju zajedno organiziraju sa IPSA-om (International Political Science Association) u julu, postao je predmet brojnih reakcija.

 

Na plakatu, koji je objavljen na zvaničnoj stranici fakulteta i na Facebook stranici, primijećena je svojevrsna intervencija autora, koja je munare džamija iza Starog mosta pretvorila u nešto što nikako ne liči na munare. Također, izostale su i kupole koje su karakteristične za džamije.

S obzirom da je Filozofski fakultet poznat po humanističkim naukama, ovakva intervencija izazvala je oštru osudu. Usporedbom s fotografijom Starog mosta iz slične perspektive koja je prikazana na plakatu, daje naslutiti da građevine prikazane na slici arhitektonski ni malo ne nalikuju na džamije.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Sanel Kajan, izrazio je hitnu potrebu za reakcijom:

"Sveučilište u Mostaru mora ukloniti lažirani plakat do sutra u podne! Dobili su naredbu nadležnih s viših nivoa. Moramo reagovati na sva njihova podmetanja, laži i prevare."

Sveučilište u Mostaru, ako je suditi prema Kajanovim riječima, ima rok do sutra u podne da reaguje na naredbu nadležnih i ukloni kontroverzni plakat s svih zvaničnih kanala. Ovaj događaj izazvao je zabrinutost među građanima Mostara te postao tema rasprava o poštovanju kulturne raznolikosti i pravilnom predstavljanju vjerskih simbola.

Sveučilištu u Mostaru poslali smo i službeni upit vezan za ovaj događaj, no do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podsjećamo, sredinom januara pojavila se još jedna kontroverza vezana za Mostar, koja se odnosi na potpredsjednicu Evropske narodne stranke (EPP) i članicu Odbora za kulturu i obrazovanje EP Željanu Zovko i njeno predstavljanje nematerijalnu i materijalne baštine Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu.

Ovaj događaj izazvao je također brojne kontroverze, posebno zbog nazivanja Starog mosta u Mostaru "hrvatskom kulturnom baštinom", što se može vidjeti i na vizualu u kojem se, pored dubrovačkih zidina, nalazi i fotografija Starog mosta u Mostaru, ali se nigdje ne spominje kulturna baština BiH, nego samo kulturna baština Hrvatske.