Plenković će na samitu EU govoriti o položaju hrvatskog naroda u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo će ne samitu zemalja članica EU govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini nakon izbora, doznaje Hina iz izvora Evropskog vijeća. 

- Hrvatski premijer Andrej Plenković zatražio je da na samitu upozna čelnike o najnovijem stanju u BiH nakon izbora - rekao je izvor.

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades zatražio je da govori o Srbiji i Kosovu, dodao je isti izvor i objasnio da je dužnost predsjednika Evropskog vijeća da to omogući kada to od njega zatraže čelnici zemalja članica.

Rasprava o BiH te o Kosovu i Srbiji održat će se u okviru rasprave o vanjskopolitičkim pitanjima, koja je na dnevnom redu samita.

I na posljednjem samitu EU 18. oktobra premijer Plenković je upoznao svoje kolege s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekavši da su većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlanom Predsjedništvu zemlje.

Čelnici zemalja članica okupit će se u četvrtak i petak u Briselu na redovnom decembarskom samitu, na kojem će, iako nije tako planirano, dominirati pitanje Brexita nakon što je premijerka Tereza Mej (Theresa May) odgodila glasanje u britanskom parlamentu o dogovorenom sporazumu o izlasku iz EU.

Na dnevnom redu samita niz je tema, od migracija, reforme eurozone, borbe protiv dezinformacija do višegodišnjeg evropskog budžeta te vanjskopolitička pitanja.

Samit počinje raspravom o višegodišnjem budžetu, nakon čega će britanska premijerka dobiti priliku iznijeti svoja očekivanja i zahtjeve koji bi joj olakšali ratifikaciju sporazuma o izlasku iz EU.

Nakon toga slijedi radna večera na kojoj će se govoriti o vanjskoj politici, Rusiji, Ukrajini, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu.