fbpx Plenković: Želimo ubrzati i pomoći evropski put BiH, EU mora biti prisutna u BH

Plenković: Želimo ubrzati i pomoći evropski put BiH, EU mora biti prisutna u BH

Home

Plenković: Želimo ubrzati i pomoći evropski put BiH, EU mora biti prisutna u BH


Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je danas sastanak sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u svom mostarskom kabinetu.

Čović se zahvalio Plekoviću na dolasku i istakao opredjeljenje da ekonomske teme narednih dana budu u fokusu.

Plenković je dodao kako će u ime svoje zemlje biti govornik na sutrašnjem otvaranju Mostarskog sajma, istaknuvši uvjerenje da će taj sajam biti prilika za bolju saradnju i trgovinsku razmjenu dvije zemlje, te veće ulaganje hrvatskih kompanija u BiH.

- Očekujem da vodimo razgovore o evropskom putu BiH. To je tema za koju se Hrvatska snažno zalaže. Tu temu otvaramo na Evropskom vijeću... To rade i svi članovi moje vlade, naši zastupnici...  Želimo ubrzati i pomoći evropski put BiH. EU mora biti prisutna u BiH. BiH je naš prijatelj i saveznik i želimo da se taj put ubrza - kazao je Plenković.

Naglasio je da je Hrvatska, također, snažno zainteresirana i za ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda i njegovah prava u BiH.

Govoreći o susretu sa Vučićem, najavio je razgovore ne samo sa njim već i drugim regionalnim kolegama o bilateralnoj saradnji i evropskom putu. Osvrnuvši se na pitanje "Agrokora" najavio je donošenje posebnog zakona, primjerenog okolnostima, te da je cilj očuvati interese radnika i radnja mjesta, jer je "Agrokor" relevantan i za Srbij u i Hrvatsku. 

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavio: Pon, 03/04/2017 - 17:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top