Ruski ministar: Počela isporuka raketnih sistema S-300 Siriji

Rusija je počela sa isporukom odbramenih sistema odbrane zemlja-zrak S-300 sirijskim vojnim snagama, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je na konferenciji za medije u UN-u u petak kazao kako je „već počela isporuka“ nakon odluke donesene nakon obaranja izviđačkog ruskog aviona Il-20 koga su oborile sirijske rakete.

Moskva je objavila kako je Izrael odgovoran što se Il-20 našao u unakrsnoj vatri jer su četiri izraelska borbena mlažnjaka napadala mete na sjeverozapadu Sirije.

Izraelska vojska je objavila kako je uzrok nesreće nasumična paljba sirijske zračne odbrane.

„Kako je predsjednik Vladimir Putin kazao nakon incidenta, mjere koje ćemo poduzeti bit će posvećenje 100-postotnoj sigurnosti naših ljudi“, istakao je Lavrov.

Potez zvanične Moskve je napravljen uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.

Američki državni savjetnik za sigurnost John Bolton nazvao je odluku Moskva „velikom greškom“.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem u petak je rekao kako se nada da će novi raketni sistemi pomoći u zatvaranju državnog neba za izraelske avione.

Najveći izraelski strah

Nedavno obaranje aviona bio je najgori slučaj „prijateljske vatre“ između Rusije i Sirije od moskovske vojne intervencije u državi u korist snaga predsjednika Bashara al-Assada septembra 2015. godine.

Izrael je izveo približno 200 zračnih udara u posljednje dvije godine, naveli su njegovi zvaničnici.

Od početka intervencije u sirijskom ratu, Rusija je generalno zanemarivala izraelske napade na ovu državu. Izrael i Rusija su sačuvali posebnu liniju kontakta kako ne bi došlo do okršaja njihovih zračnih snaga na nebu iznad Sirije.

Izraelski vojni zvaničnici su ranije hvalili efikasnost te komunikacije.

Spor Izraela i Rusije mogao bi ograničiti izraelsku mogućnost izvođenja zračnih napada na teritoriji Sirije na mjesta gdje smatra da se okupljaju iranske snage ili borci Hezbollaha koji imaju podršku Irana, a upravo to Izraelci smatraju najvećom prijetnjom vlastitoj sigurnosti kada je riječ o ratu u Siriji.