Počelo suđenje Radomiru Šušnjaru za ubistva 57 civila na području Višegrada

Submitted by Kurtovic on Pet, 24/08/2018 - 12:59
Suđenje Radomiru Šušnjaru za ubistva 57 civila počinjena u višegradskoj Pionirskoj ulici u junu 1992. godine počelo je čitanjem optužnice i uvodnim izlaganjem Tužilaštva BiH.

U optužnici, koju je pročitao tužilac Seid Marušić, navedeno je da su 16. juna 1992., ili približno tog datuma, Šušnjar te Milan i Sredoje Lukić, naoružani automatskim puškama, došli do kuće u Pionirskoj ulici na području Višegrada, gdje su dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Koritnik. Šušnjar je, prema navodima optužnice, kod sebe imao i nož.

Kako je rekao tužilac, Milan i Sredoje Lukić su od civila, uz prijetnje da će ih ubiti, oduzeli nakit i ostale dragocjenosti, nakon čega je Šušnjar pretresao civile da bi se uvjerio je li neko od njih nešto zadržao te su ih natjerali da prijeđu u drugu kuću.

- Ugurao je posljednjeg civila i zaključao vrata, nakon čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu koja je u kući izazvala požar. Šušnjar je ubacio ručnu bombu, nakon čega su iz automatskog oružja pucali po kući da bi spriječi civile da pobjegnu - rekao je tužilac.

Dodao je i da posmrtni ostaci ubijenih nikada nisu pronađeni, a da je ovaj masakr preživjelo nekoliko osoba.

Milana Lukića je Haški tribunal zbog zločina počinjenih u Višegradu, među kojima su i ubistva u Pionirskoj ulici, osudio na doživotnu zatvorsku kaznu, dok je Sredoje Lukić osuđen na 27 godina zatvora.

Na upit Suda je li razumio optužnicu, Šušnjar je rekao: “Jesam razumio, ali ja nisam taj.”

Tužilac Marušić je u uvodnoj riječi naveo da će Tužilaštvo tokom suđenja dokazati da su radnje optuženog povezane s oružanim sukobom na području Višegrada, kao i da je u inkriminirano vrijeme bio u grupi koju je predvodio Milan Lukić.

- Iz iskaza svjedoka koji su bili očevici proizlazi na koji su način preživjeli, kako je došlo do događaja, ali i premještanja iz jedne u drugu kuću te o učešću optuženog u tim djelima - dodao je tužilac.

Odbrana nije iznosila uvodnu riječ.

Neposredno prije početka suđenja na statusnoj konferenciji je rečeno da Tužilaštvo planira saslušati 17 svjedoka i vještaka, a tužilac Marušić je pojasnio da su među njima očevici ubistava.

Šušnjar je krajem juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. septembar, kada je planirano saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva.