Pokušaj da se sačuva stručni kadar: Milion maraka za specijalizacije u bihaćkoj bolnici

v

Nedostatak stručnih kadrova postaje sve veći zbog odlazaka mladih stručnjaka na bolje plaćene poslove u inostranstvo

Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać je, po dobijenoj saglasnosti Ministarstva zdravstva USK-a, raspisala javni oglas za dodjelu specijalizacija i prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme. Naime, Vlada USK-a nedavno je donijela odluku o izdvajanju 4,2 miliona maraka za Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Tome je prethodilo, na prijedlog ministrice zdravstva Zemine Kadirić, usvajanje Programa finansijske konsolidacije i rekonstrukcije ove zdravstvene ustanove, za šta su odobrena 3,2 miliona maraka. Preostalih milion maraka bit će utrošeno za edukaciju i specijalizaciju nedostajećeg kadra. Kantonalna bolnica je iskazala potrebu za doktorom medicine u Odjelu za bolesti uha, grla i nosa, te za specijalizaciju iz otorinolaringologije i specijalizaciju hirurgije glave i vrata, piše Oslobodjenje.

– Sa kandidatom kojem se dodijeli specijalizacija zaključiće se ugovor o radu na neodređeno vrijeme u ZU Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, navodi direktor dr. Hajrudin Havić, specijalista urgentne medicine.

Nedostatak kadrova Kantonalna bolnica nastojala je nadomjestiti i prije dva mjeseca prijemom u radni odnos doktora u Odjelu za anesteziologiju i reanimaciju, u Odjelu za internu medicinu i u Odjelu za dječije bolesti.