Policija u štrajku zbog penzija: Katanac na stanicama, ne pišu kazne za prekršaje

*

Policijske stanice širom Nizozemske ponovo će biti zatvorene na 24 sata u srijedu, 19. juna, objavio je policijski sindikat NPB.

Slično zatvaranje u utorak nije dovelo do pomaka u pregovorima o adekvatnom sistemu prijevremenog penzionisanja policajaca, objavio je policijski sindikat.

Od 2021. policijski zaposlenici imaju mogućnost odlaska u penziju do tri godine prije dobne granice, uz određene beneficije. Sadašnji program prijevremenog penzionisanja (RVU) istječe krajem ove godine.

Policijski sindikati počeli su proteste ranije ove godine, zahtijevajući novi sistem prijevremenog penzionisanja.

U maju je policija prestala pisati kazne za manje prekršaje.

Prekršitelji koji su pušteni uz upozorenje dobili su i letke s objašnjenjem razloga policijskog protesta. Samo u prvoj sedmici, policajci su napisali 6.000 kazni manje nego godinu prije.

Sada su počeli zatvarati policijske stanice na 24 sata.

"Na ovaj način, radnje policijskih sindikata se intenziviraju, sve dok donositelji političkih odluka i poslodavci ne postave potrebne temelje za pristojan program prijevremenog penzionisanja”, poručio je NPB.

U srijedu će stanovnici Nizozemske koji posjete policijske stanice naići na zatvorena vrata i plakat koji objašnjava protest.

Policija ostaje na raspolaganju za hitne slučajeve.