Poljoprivednici održali protestnu vožnju traktorima pred zgradom Općinskog vijeća Sanski Most

H

U prostoru Gradskog kina u Sanskom Mostu sutra će se s početkom u 11 sati održati tematska sjednica Općinskog vijeća, a tema o kojoj će se raspravljati jeste eksplotacija mrkog uglja na području kamengradskog bazena i njene štetne posljedice po stanovništvo.

Podsjetimo da su tim povodom općinski vijećnici u proteklu subotu organizovali zajedničku posjetu i obilazak površinskog kopa koji se nalazi na području Mjesnih zajednica Fajtovci i Skucani Vakuf, petnaestak kilometara od grada. Poziv da prisustvuju ovoj sjednici upućen je i na adrese brojnih državnih institucija koje se bave ovom problematikom.

Potvrđeno je kako sjednici ni pored upućenih poziva neće prisustvovati predstavnici Ministarstva privrede USK, Komisije za koncesije USK, kao ni federalni i kantonalni rudarski inspektori. Kao što je poznato, firma Lager već dugi niz godina, na osnovu dodijeljene koncesije vrši eksploataciju uglja sa ovog područja, a način na koji se izvode radovi i vrši odvoz i odlaganje iskopanih sirovina, često su bili povod za organizovanje protesta nezadovoljnih mještana. Istrajni u namjeri da skrenu pažnju javnosti i nadležnih institucija na sve probleme s kojima se susreću, mještani su, uz pomoć udruženja za zaštitu ekologije, pokrenuli i potpisivanje peticije, te su inicirali da se održi i tematska sjednica Općinskog vijeća Sanski Most, koja će u cjelosti biti posvećena ovoj problematici.

Od tematske sjednice se očekuje da ponudi konkretne zaključke koji bi doveli do rješavanja problema s kojima se stanovnici okolnih sela susreću u posljednje vrijeme, kako bi se zaštitili interesi mještana, ali i investitora. Na tematsku sjednicu, pored vijećnika, poziv je upućen i predstavnicima firme Lager, kantonalnim i federalnim institucijama koje su nadležne za oblast rudarstva, ekološkim udruženjima te predstavnicima Mjesnih zajednica Fajtovci i Skucani Vakuf, kao i drugim zvaničnicima iz Unsko sanskog kantona i Federeacije BIH.

Pogledajte video ovdje.