Porezna uprava FBiH izvršila kontrolu 132 obveznika fiskalizacije

Home

Porezna uprava FBiH izvršila kontrolu 132 obveznika fiskalizacije


Predmet kontrole bila je provjera poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima, posjednovanje fiskalnog uređaja, evidentiranje dnevnog prometa i kontrola postojanja evidencija o dnevnom prometu.

U 28 slučajeva utvrđeno je da obveznici fiskalizacije neevidentiraju dnevni promet, a u 7 slučajeva da nemaju instaliran fiskalni uređaj.

U toku kontrola utvrđene su i ostale nepravilnosti i to: rad bez odobrenja nadležnog općinskog organa kao i 15 neprijavljenih radnika.Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 58 prekršajnih naloga u novčanoj vrijednosti od 119.100,00 KM. Izdata su 3 rješenja o obustavi poslovnih aktivnosti i 25 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

Inspektori Porezne uprave FBiH u pojedinim slučajevima nisu mogli izvršiti kontrolu, jer su objekti u momentu kontrole bili zatvoreni od strane vlasnika. Međutim, i  ovi objekti će ponovo biti predmet kontrole.

Porezna uprava FBiH će i u narednom periodu nastaviti kontrole u popodnevnim i noćnim satima, jer se pokazalo da većina poreznih obveznika tada ne očekuje kontrole i da najčešće tada ne evidentira ostvareni promet i ne izdaje fiskalne račune.

Porezna uprava FBiH podsjeća,  da efikasnijoj primjeni Zakona o fiskalnim sistemima mogu doprinijeti i sami građani kupci, tako što će u svim slučajevima tražiti da im se za kupljenu robu ili izvršenu uslugu izda fiskalni račun.

U protivnom svaki kupac koji prilikom kontrole ne bude imao fiskalni račun u krugu od 20 metara od prodajnog mjesta platit će novčanu kaznu u iznosu od 50,00 KM u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima u FBiH.

Uprava za indirektno oporezivanje

Objavio: Tue, 06/12/2011 - 13:21

Facebook komentari

Back to top