Porodica Nadarević iz Glogovca u teškom stanju

Home

Porodica Nadarević iz Glogovca u teškom stanju


Neimaštinu nerijetko poprati i bolest pa slučaj porodice Nadarević iz Glogovca nije rijetkost, ali je svakako vrlo težak. Osim što se radi o socijalno ugroženoj porodici čijih šest članova živi u potpuno dotrajaloj i neuslovnoj porodičnoj kući, njihov sedamnaestogodišnji sin teško je obolio i mora na liječenje.

Suvad Nadarević, kako kaže, osim za svoju šestočlanu porodicu, vodi brigu i o bolesnoj braći, a svi skupa žive u malom, starom i gotovo porušenom objektu. Sada je problem i teško oboljeli šesnaestogodišnji sin Dževad.

„Najveći problem trenutno mi je njegova bolest. Ima tumor na vratu za koji mora ići na snimanje u Banja Luku, a onda na operaciju u Tuzlu. Nemamo plaćene premije i sad sve što treba, plaća.

Pored svojih četvero djece, vodim brigu i o bolesnoj braći i sve zajedno nas je jedanaest članova. Sve je to meni za vratom“, kaže Suvad. Prostorija u kojoj žive Nadarevići ima svega šest kvadrata što znači da svaki član porodice ima jedan kvadrat prostora. Prokišnjava, nema kupatila niti potrebnih instalacija.

„Živim od pomoći Srca Cazina, od Merhameta, Centra za socijalni rad i dobio sam pomoć od Medrese. Drugi mi nisu pomogli, iako sam se obraćao.“

Predsjednik Udruženja „JOB 91-96“ Hasib Puškar i mještanin Fehim Nadarević pokrenuli su akciju za pomoć porodici Nadarević kako bi što lakše proveli predstojeću zimu, ali im je neophodna i pomoć ostatka zajednice.

„Njih šest braće iz ove porodice su bili borci i meni je van svake pameti da dan danas žive u ovakvim uvjetima. Kada mi se Suvad požalio, pritekao sam u pomoć. Veliki je problem dječak koji se razbolio, a u kakvim uvjetima žive, razboliće se i ostala djeca ako im se ne pomogne. Trebamo svi skočiti na noge i pomoći ovoj porodici i ja sam spreman, kao i nekolicina mojih članova – boraca da se, ako ništa, uključimo u ovo akciju tako što ćemo zidati, raditi građevinske poslove. Samo da im se obezbjediti sigurniji krov nad glavom“, kaže Puškar.

Za mještanina Fehima Nadarevića trenutno je najbitnije pomoći ovoj porodici hitno, jer je zima tek počela.

„Svi mještani ovdje znaju u kakvoj su oni situaciji i zaista je svaka pomoć dobro došla“.

Na pitanje, kakvo je stanje bolesnog Dževada trenutno, njegov otac Suvad je zaplakao.

„Šta da vam kažem…boli ga. Plače, krvari mu to na vratu…“

Svi koji žele pomoći porodici Nadarević, a potrebni su im i hrana i odjeća i obuća, ogrjev, a i građevinski materijal, mogu se obratiti ovoj porodici u Glogovcu, ali i Udruženju JOB „91-96“, kao i Fehimu Nadareviću zvanom Čilin. Takođe, kod „Uni Credit“ banke mogu se uplatiti novčana sredstva za pomoć u Dževadovom liječenju.

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 03:04

Facebook komentari

Back to top