Posljednje pripreme za početak invazije na Gazu: Desetine hiljada vojnika Izraela čeka odobrenje vlade

.
Zvaničnici izraelske vojske saopćili su kako nastavljaju pripreme koje se odnose na očekivanu kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze.

 

Prema pisanju izraelskih medija, izraelske trupe na terenu sprovode obuku u skladu sa odobrenim operativnim planovima.

"IDF je u posljednjih nekoliko dana rasporedio desetine hiljada vojnika na granicu Gaze, uoči velikog kopnenog upada za koji su zvaničnici rekli da će početi uskoro", piše The Times of Israel.

U međuvremenu, brojni zapadni zvaničnici nastavili su razgovore sa izraelskim političarima, a tema o kojoj se najčešće priča upravo je kopnena ofanziva na Gazu. Među posljednjima koji je obavio razgovor sa Izraelcima bio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije James Cleverly koji je razgovarao sa predstavnicima izraelske vlade.

"Razgovarao sam direktno s izraelskom vladom o njihovoj dužnosti da poštuju međunarodno pravo i o važnosti očuvanja života u Gazi. Uprkos nevjerovatno teškim okolnostima, pozvao sam na disciplinu, profesionalizam i suzdržanost izraelske vojske", rekao je Cleverly.

Kada je riječ o početku kopnene invazije u Gazi, izraelska vojska za sada nije objavila mnogo informacija o tome kada bi rat mogao ući u novu fazu.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari izjavio je kako će se napadi na Gazu nastaviti i u narednim danima, ali nije jasno govorio o mogućem datumu početka kopnene invazije.

"Izrael je planirao ulazak u Gazu prošle sedmice, ali je to odgođeno zbog vremenskih prilika, a potom i na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država koje su tražile da se prvo dozvoli ulazak humanitarne pomoći u južni dio Gaze", navodi Jerusalem Post.

Podsjetimo, 20 kamiona sa humanitarnom pomoći ušli su jutro u Gazu iz pravca Egipta, a nakon njihovog ulaska granični prijelaz ponovno je zatvoren.